Raportul dintre medicii din judeţul Suceava care pleacă din ţară şi medicii care vin din alte state pentru a profesa aici este net în favoarea primei categorii. În cursul anului trecut, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Colegiului Medicilor Suceava, au solicitat şi au primit drept de liberă practică în judeţ doar şase medici, toţi stomatologi din Ucraina şi Republica Moldova. Alţi doi stomatologi, un iordanian şi un egiptean, care au absolvit facultatea în România, au soţii românce şi au profesat până acum în Iordania şi Egipt s-au interesat la Colegiul Medicilor Dentişti despre documentele necesare pentru obţinerea dreptului de liberă practică, dar nu au făcut nici un demers concret în acest sens.
Din toamna anului 2015, pentru autorizarea exercitării profesiei de medic în România este obligatorie şi susţinerea unui test de limbă română, ceea ce face lucrurile mai dificile pentru medicii străini care nu au studiat în limba română. Legea nu prevede excepţii, ceea ce face să se ajungă şi la situaţii absurde precum cea în care doi medici români care au renunţat la cetăţenie în urmă cu 20 de ani, când au plecat să profeseze în Germania şi Franţa, să fie obligaţi să dea examen de limbă română pentru a lucra în Suceava.
De la reprezentanţi ai Colegiului Medicilor am aflat că în vara anului 2016 cei doi medici au telefonat aici pentru a afla în ce condiţii pot profesa în Suceava şi li s-a comunicat că, printre altele, vor da şi test de limbă română, chiar dacă sunt născuţi în România şi tot în România s-au format ca medici.
Franţa şi Anglia, în topul preferinţelor medicilor suceveni
De altfel, nici unul dintre medicii suceveni care au plecat din ţară să lucreze în străinătate nu a revenit în cursul anului trecut.
Au plecat, în schimb, peste hotare, 17 medici în Franţa, Germania, Anglia, Emiratele Arabe Unite, Austria, Danemarca şi Italia.
În Franţa au plecat un specialist în chirurgie plastică şi reparatorie, doi medici de familie şi un oftalmolog. În Germania a plecat un medic de neonatologie şi un medic de familie, în Anglia un dermatolog şi un specialist în medicină de urgenţă, în Emiratele Arabe Unite un reumatolog, iar în Austria un medic de familie.
Stomatologii, în număr de şapte, au plecat în Franţa - doi, în Anglia - trei, unul în Danemarca şi unul în Italia.
La Direcţia de Sănătate Publică Suceava au fost înregistrate, anul trecut, 23 de dosare în vederea eliberării certificatelor de conformitate privind recunoaşterea calificărilor de medic sau farmacist în state membre ale Uniunii Europene.
Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat că 15 dosare au fost depuse de medici de diferite specialităţi, alte cinci de medici dentişti şi trei de către farmacişti.
Ea a mai spus că tot în anul 2016 a mai fost înregistrat un dosar privind eliberarea certificatului de medic specialist/ medic primar.