Suceava are un nou Cetăţean de Onoare - prof. dr. Mugur Andronic. Istoricul, arheologul, scriitorul şi publicistul Mugur Andronic s-a remarcat în ultimele decenii ca un intelectual prolific, activitatea sa în mai multe domenii, printre altele fiind autor sau coautor a aproape 20 de cărţi, recomandându-l pentru acordarea acestei distincţii.
“Născut în Bucureşti, din părinţi bucovineni, Mugur Andronic a decis ca întreaga activitate să şi-o dedice Bucovinei. În 1992 devine şeful secţiei de arheologie a muzeului sucevean, iar din 2003, director general adjunct. Schimbarea denumirii Muzeului Judeţean Suceava în Muzeul Bucovinei a fost iniţiată de Mugur Andronic, instituţia fiind încadrată în categoria muzeelor de rang naţional. Numeroasele realizări în domeniul arheologiei, precum şi implicarea în viaţa culturală din zona Bucovinei au dus la conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al mai multor comune din judeţ şi la acordarea Ordinului Meritul Cultural în Grad de Cavaler de către Preşedinţia României”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi, adoptat în şedinţa de Consiliu Local de la finele lunii ianuarie.
Conform regulamentului privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Sucevei, acesta se poate acorda personalităţilor ştiinţifice, culturale, sportive şi politice, care, prin activitatea lor socio-profesională, au contribuit la realizarea de legături ştiinţifice, culturale sau economice cu efecte favorabile municipiului Suceava, precum şi celor care, prin activitatea lor cotidiană, creează în ţară sau peste hotare o imagine deosebită municipiului şi României.
Realizările noului Cetăţean de Onoare al Sucevei
Decorat al Preşedinţiei României şi laureat al Academiei Române, Mugur Andronic este iniţiatorul şi preşedintele primului ONG creat în judeţ - Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” Bucovina, societate cultural-patriotică de tip „Pro Basarabia şi Bucovina”, cu activitate de voluntariat de peste un sfert de veac.
Semnatar al unui număr impresionant de lucrări - 20 (doar două broşuri, restul cărţi), printre realizările sale se numără primele două volume ale „Istoriei Bucovinei” (2008, 2015), romanul istoric de succes “În umbra marilor imperii ucigaşe”, tradus în engleză şi italiană, reeditat în 2016, trei plachete de versuri, „Gânduri postume”, „Între cer şi pământ” şi „Fluturi din cuvinte”, precum şi două monografii arheologice complete, ale unor aşezări, cea de la Todireşti (sec. IV-VI d.Hr.) şi cea de la Poiana - Zvoriştea (sec. VIII-IX d.Hr.), fiecare însumând urmele de la peste 40 de locuinţe.
De-a lungul timpului a publicat diverse articole în presa suceveană, de la Chişinău şi de la Cernăuţi, în 2015 fiind propus pentru decorare la Preşedinţia Republicii Moldova.