Săvel Botezatu, fostul primar al comunei Udeşti, a primit daune morale în valoare de 4.000 de lei după ce instanţa de judecată a constatat că acesta a fost privat de libertate în mod ilegal. Este vorba de dosarul în care Săvel Botezatu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava pentru mai multe acuzaţii legate de gestionarea fondurilor europene primite prin intermediul APIA cu titlu de subvenţii.
În acest dosar, la începutul lunii decembrie 2014 primarul de la acea vreme din Udeşti a fost arestat preventiv, măsură care s-a prelungit ulterior, iar mai apoi a fost schimbată cu arestul la domiciliu.
Plângerea către Curtea Constituţională a fost înaintată de Vasile Tudor, avocatul lui Săvel Botezatu. Avocatul Tudor a considerat că la începutul lui februarie 2015 s-a comis o încălcare a drepturilor clientului său.
Mai exact, măsura arestării preventive luată faţă de Săvel Botezatu urma să expire pe data de 3 februarie, la ora 14.30, iar procurorul de caz a sesizat instanţa de judecată cu propunerea de prelungire a arestării preventive pe data de 2 februarie 2015, ora 14.15. Termenul de soluţionare a cererii a fost acordat la aceeaşi dată, ora 15.00, iar dosarul conţinea nouă volume, iar propunerea de arestare - 45 de pagini.
„Propunerea de prelungire a arestării preventive împreună cu dosarul cauzei se depun la judecătorul de drepturi şi libertăţi cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei arestării preventive. Acest termen este unul legal şi imperativ. Faptul că propunerea a fost formulată cu doar 48 de ore înainte de expirarea termenului legal reprezintă o încălcare a principiului egalităţii în drepturi, a principiului dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la apărare. De altfel, şi Codul de Procedură Penală prevede că avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul să beneficieze de dreptul şi înlesnirile necesare pentru pregătirea şi realizarea unei apărări efective”, a arătat avocatul Vasile Tudor.
Curtea Constituţională a analizat excepţia ridicată de avocatul sucevean şi a admis-o. Ulterior, în baza acestei decizii, Săvel Botezatu s-a adresat instanţelor de judecată şi a solicitat daune morale de 500.000 de lei pentru că a fost privat de libertate ilegal între 4 februarie – 15 mai 2015, perioadă în care a stat fie în arest preventiv, fie în arest la domiciliu.
Tribunalul Suceava a respins cererea fostului primar din Udeşti, dar Curtea de Apel Suceava a admis-o şi a stabilit achitarea de către statul român a sumei de 4.000 de lei. Soluţia este definitivă.
Procesul care-l priveşte pe Săvel Botezatu se judecă la Tribunalul Suceava
Procesul în care este judecat Săvel Botezatu este în plină derulare la Tribunalul Suceava, iar în acest moment se administrează probatoriul.
Săvel Botezatu este acuzat de comiterea unui număr de 11 infracţiuni, respectiv: două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, trei infracţiuni de fals intelectual în formă continuată, două infracţiuni de influenţarea declaraţiilor şi câte o faptă de instigare la sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, respectiv tentativă la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În acelaşi dosar mai sunt trimişi în judecată Marinela Borza, fosta casieră a Primăriei Udeşti, dar şi avocatul Dorin Andronic.
Prejudiciul în acest dosar a fost calculat la 1.026.189,58 de lei, bani pe care APIA vrea să-i recupereze, motiv pentru care s-a constituit parte civilă în proces.