Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 ian 2017 - Anul XXII, nr. 20 (6436)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Aniversare

175 de ani de existenţă a Şcolii “Al. I. Cuza” Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şcoala Gimnazială “Al. I.Cuza” Fălticeni, cea mai veche şcoală de pe Valea Şomuzului, a sărbătorit vineri, 27 ianuarie, 175 de ani de existenţă. Manifestările au început la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din faţa şcolii, cu depunerea de coroane şi jerbe de flori din partea Primăriei municipiului Fălticeni, a conducerii şcolii, a cadrelor didactice şi a elevilor, după care elevi, cadre didactice şi reprezentanţi ai administraţiei locale s-au prins în Hora Unirii.

În prezenţa primarului Cătălin Coman, a viceprimarului Constantin Bulaicon, a directorilor celorlalte instituţii de învăţământ din municipiu, a conducerii şcolii şi a reprezentanţilor comitetului de părinţi, a cadrelor didactice şi a foştilor profesori şi învăţători, astăzi pensionari, a fost dezvelită o placă de marmură care marchează cei 175 de ani de învăţământ gimnazial în urbea de pe Şomuz, amplasată pe clădirea veche a şcolii, contracţie veche de 117 ani. A urmat o slujbă oficiată de preotul Teodor Brădăţan, acesta rugându-se lui Dumnezeu să-i ocrotească şi să le dea sănătate profesorilor, elevilor şi părinţilor acestora.

“Anul acesta sărbătorim 175 de ani de când instituţia noastră îşi consolidează menirea, cea de creator al caracterelor. Şi cum nu există prezent fără trecut, celebrăm astăzi dăruirea tuturor celor de dinaintea noastră, care au făcut posibilă dăinuirea în timp a acestei instituţii. Pagini întregi din istoricul şcolii conţin nume ilustre ale culturii, artei, literaturii şi ştiinţei, recunoscute la nivel naţional. Şcoala a fost pentru unii sămânţa care a rodit în sufletele celor însetaţi de cunoaştere, chemându-i după ani, dar de data aceasta de cealaltă parte a catedrei, în calitate de iluştri mentori”, a spus prof. Daniela Ilincăi, directoarea Şcolii Gimnaziale „Al.I. Cuza”.

 

Educaţie, devotament, performanţă

Sub genericul „175 de ani de educaţie, devotament, performanţă”, s-au desfăşurat mai multe activităţi în care au fost implicaţi toţi elevii, învăţătorii şi profesorii diriginţi.

La Centrul Cultural„Grigore Vasiliu Birlic” a avut loc un spectacol artistic prezentat de elevii şi profesorii şcolii. După cuvântul de bun venit al directoarei Daniela Ilincăi, primarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, fost elev al unităţii, a precizat că va fi alături de şcoală şi de cadrele didactice ori de câte ori vor avea nevoie de sprijinul autorităţilor locale.

“Este un moment emoţionant atât prin numărul anilor împliniţi, cât şi prin faptul că de această şcoală mă leagă multe amintiri ca fost elev. M-a bucurat că am văzut această placă pe care scrie în primul rând devotament, scrie performanţă, ceea ce înseamnă un lucru foarte important. Astăzi aniversăm împreună 175 de ani de la înfiinţarea primei şcoli din Fălticeni, ocazie cu care le urez tuturor, copii, părinţi, colegi profesori şi învăţători, să aibă rezultate deosebite, mult succes în activitatea şcolară şi extraşcolară, să ducă la îndeplinire toate aspiraţiile şi gândurile bune. Veţi avea în Primăria şi Consiliul Local Fălticeni un partener de nădejde, care sprijină toate activităţile şcolii, un partener care va investi permanent pentru binele copiilor noştri, pentru susţinerea unei activităţi eficiente a colegilor mei profesori. Asigur părinţii, bunicii şi copiii că sunt beneficiarii unui colectiv profesoral de excepţie la această şcoală, extrem de bine pregătiţi, profesori care pun în primul plan educaţia şi binele copiilor dumneavoastră. La mulţi ani la ceas aniversar!”, a fost urarea primarului Cătălin Coman.

Mesaje de felicitare au adus şi directorii celorlalte instituţii de învăţământ din municipiu.

 

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat şcoala în anii 1860 şi 1864

Şcoala “Alexandru Ioan Cuza” şi-a început activitatea în anul 1842, într-o casă care mai există şi astăzi, pe Strada Unirii. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat şcoala în anii 1860 şi 1864. În anul 1900 a fost inaugurată prima clădire construită cu acest scop pe Strada Sucevei, în care se mai află amenajate şi astăzi câteva spaţii dedicate învăţământului, restul activităţilor didactice desfăşurându-se în clădirea construită în anul 1981.

La Şcoala “Alexandru Ioan Cuza” şi-au îndeplinit rolul de dascăli o mulţime de oameni valoroşi, care au rămas definitiv în istoria şcolii, iar o galerie veritabilă de personalităţi ale culturii româneşti au fost elevi ai acestei şcoli: Nicu Gane, Eugen Lovinescu, Artur Gorovei, Ion Dragoslav, Horia Lovinescu, Vasile Ciurea, Aurel G. Stino, Grigore Ilisei, Ştefan Sorin Gorovei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 175 de ani de existenţă a Şcolii “Al. I. Cuza” Fălticeni.
 Vizualizări articol: 3739 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
175 de ani de existenţă a Şcolii “Al. I. Cuza” Fălticeni5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei