Femeile care cerşesc cu copii în braţe, unii dintre ei bebeluşi, au devenit o prezenţă obişnuită în intersecţii şi în locurile aglomerate din municipiul Suceava. Copiii sunt exploataţi în mod constant, iar modul de organizare indică faptul că ar putea exista o reţea de cerşetorie, coordonată de una sau mai multe persoane. Cele mai multe femei care cerşesc folosindu-se de copii sunt din comunitatea de romi de la Şcheia, care face mari probleme pe linie de infracţionalitate, fie că este vorba de cerşetorie, de furturi sau de tâlhării.
Problema cerşetoriei, mai ales prin exploatarea copiilor, pare să se acutizeze tot mai mult în municipiul Suceava, iar rezolvarea poate veni doar printr-o intervenţie în forţă a unei structuri de combatere a crimei organizate.
La cerşit cu bebeluşii în braţe, în intersecţie, chiar şi pe ger
Poliţiştii locali din Suceava sunt cei care intră cel mai adesea în contact cu cerşetorii. Îi aduc la sediul Poliţiei Locale, îi amendează, însă nu le pot confisca şi banii, pentru că legislaţia nu le permite. Când este vorba de minori exploataţi prin cerşetorie se fac procese verbale de predare a acestora la Direcţia de Protecţie a Copilului Suceava. Din păcate, acest circuit nu are o finalitate, pentru că mamele revin din nou la cerşit, tot cu copiii în braţe.
Liviu Manoliu, şef al Serviciului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Suceava, a declarat că are în evidenţe mai mult de 20 de cerşetori care se folosesc de copii pentru a stârni mila. Cele mai multe sunt femei care îşi exploatează propriii copii. Cel mai mic copil scos la cerşit are patru luni de zile, însă asta nu a împiedicat-o pe mamă să iasă cu el pe stradă chiar şi în condiţiile de ger de acum.
Agresive şi ameninţătoare inclusiv la adresa propriilor copii
Liviu Manoliu a explicat: „Le ridicăm din stradă pe aceste femei, fie în urma unor sesizări, fie după ce ne autosesizăm atunci când suntem în patrulă. Am constatat că în ultima perioadă sunt din ce în ce mai agresive verbal, inclusiv cu oamenii de la care cerşesc. Cer insistent bani, iar dacă nu primesc devin agresive, deocamdată doar verbal. Am avut recent un caz în care o femeie adusă la sediul Poliţiei Locale a început să strige că îşi izbeşte copilul de pereţi dacă nu o lăsăm în pace. Aceste femei invocă sărăcia, faptul că nu au nici un venit, şi nu au de gând să renunţe la cerşit”.
Dosare penale şi decădere din drepturile părinteşti
Liviu Manoliu a mai declarat că femeile prinse în mod repetat la cerşit cu copiii urmează a se alege cu dosare penale. Conform articolul 215 din Codul Penal, folosirea unui minor în scop de cerşetorie se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
„Noi putem doar întocmi actele premergătoare ale unui dosar penal. Avem deja mai multe femei care au fost prinse în mai multe rânduri la cerşit cu minorii şi care intră deja în categoria stipulată de articolul 215 din Codul Penal. Se poate ajunge inclusiv la decăderea din drepturile de părinţi în cazurile de acest gen”, a explicat oficialul Poliţiei Locale Suceava.
Din păcate, un dosar penal nu va opri mai mult ca sigur femeile de acest gen. Poate doar decăderea din drepturile de părinte ar putea avea un efect, măcar în ideea că acei copii nu vor mai putea fi exploataţi prin cerşit.
Teritoriile sunt bine delimitate şi respectate
Cei mai mulţi cerşetori prinşi pe străzile Sucevei au domiciliul în comuna Şcheia. Dacă cei din alte localităţi, cerşetorii voiajori, au de regulă prezenţe periodice în Suceava, cei din Şcheia sunt aproape zilnic la cerşit în Suceava. În intersecţia din apropiere de Selgros, de exemplu, adesea sunt şi câte două femei de etnie romă la cerşit, cu copii în braţe sau cu ei de mână, în funcţie de vârsta micuţilor. Atunci când văd poliţişti acestea încearcă să fugă. Interesantă este şi împărţirea pe zone a femeilor care cerşesc în intersecţii. Niciodată acestea nu îşi calcă una alteia teritoriul în care acţionează.
Apel insistent: Nu mai oferiţi bani cerşetorilor
Dacă amenzile şi chiar dosarele penale nu îi sperie prea mult pe cei care cerşesc, cu siguranţă că dacă nu ar mai face bani fenomenul s-ar diminua semnificativ.
Acesta este şi apelul insistent al celor de la Poliţia Locală Suceava: „Încercăm să le explicăm sucevenilor cât mai insistent posibil să nu dea bani celor care cerşesc, pentru că nu fac decât să-i încurajeze să continue şi să exploateze copii nevinovaţi. Din păcate, mulţi cerşetori continuă să facă sume mari de bani zilnic şi bineînţeles că nu au de gând să se oprească”, a fost mesajul lui Liviu Manoliu.
Un cerşetor ridicat recent din stradă de poliţiştii locali avea 1.500 de lei asupra sa, iar acesta este doar unul dintre exemple. Cerşetorul care avea buzunarele doldora de bani a primit o amendă de doar 100 de lei, iar banii pe care îi avea asupra sa nu au putut fi confiscaţi.