Prefectura Suceava a găzduit, ieri, o dezbatere şi o analiză în ceea ce priveşte importanţa structurii poliţiei de proximitate. La întâlnire au participat aproximativ 30 de persoane, reprezentanţi ai unor instituţii publice şi ai Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice.
Reprezentantul poliţiei, comisarul Ionuţ Epureanu, a subliniat în cadrul întâlnirii importanţa poliţistului de proximitate şi a activităţii de relaţionare cu cetăţeanul, de identificare a problemelor comunitare şi gestionare a situaţiilor de risc victimal pentru cetăţeni.
„În cadrul acţiunii, reprezentanţii persoanelor vârstnice au primit seturi de materiale preventive. De asemenea, au fost promovate recomandări pentru siguranţa fizică şi patrimonială a persoanelor, fiind prezentate diverse moduri de operare ale infractorilor şi măsuri de prevenire”, a declarat comisarul Ionuţ Epureanu.
În cadrul activităţilor desfăşurate pe parcursul anului 2016 poliţiştii de proximitate au aplicat 1.172 de amenzi, în valoare de peste 165.000 de lei. Totodată, anul trecut poliţiştii de proximitate au soluţionat 1.780 de dosare penale.
Poliţiştii de proximitate au câte o zonă din oraş de care răspund. Ei ar trebuie să fie poliţiştii care ajung cel mai des în contact cu cetăţeanul şi să rezolve problemele sesizate de oameni. Atunci când este vorba de infracţiuni mai grave poliţistul de proximitate îi sesizează mai departe pe poliţiştii de la alte structuri.