O acţiune de prevenire cu o desfăşurare de forţe fără precedent a fost începută ieri de poliţiştii suceveni, peste 60 de oameni în uniformă ieşind pe străzile Sucevei pentru prevenirea furturilor din autoturisme. Mobilizarea unui număr atât de mare de poliţişti se datorează faptului că cei 53 de agenţi din sursă externă care au depus jurământul de credinţă săptămâna trecută au fost detaşaţi, prin dispoziţia inspectorului-şef al poliţiei judeţene, la această amplă acţiune de prevenire, „Săptămâna Siguranţei Cetăţeanului”.
Tema de ieri nu a fost aleasă deloc întâmplător. În ultima perioadă, la Poliţia Municipiului Suceava au fost sesizate mai multe furturi din autoturisme, în majoritatea cazurilor neglijenţa victimelor fiind factorul favorizant principal. Hoţii au furat din maşinile pe care le-au spart genţi, borsete şi aparatură electronică lăsate la vedere în vehicule. Mai mult decât atât, în unele cazuri s-a constatat că vehiculele nu au fost nici măcar încuiate de păgubiţi.
Comisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat că pe parcursul zilei de ieri peste 2.500 de materiale informative privind furturile din auto au fost puse sub ştergătoarele autovehiculelor parcate în cartierele George Enescu şi Burdujeni, în zona centrală, în zona unităţilor bancare şi în parcările marilor magazine.
„Au fost purtate discuţii cu cetăţenii şi promovate recomandări preventive. De asemenea, au fost efectuate fotografii ale bunurilor lăsate la vedere în interiorul vehiculelor care au fost ulterior prezentate proprietarilor, care au promis că pe viitor vor manifesta o atenţie sporită cu privire la asigurarea vehiculelor şi a bunurilor”, a declarat Ionuţ Epureanu.
Cel mai important lucru pe care ar trebui să-l reţină sucevenii este că aproape întotdeauna hoţii sparg doar maşinile în care văd un bun în interior. Pe lângă furtul efectiv, se provoacă şi paguba spargerii cel puţin a unui geam lateral. Nu puţine au fost însă cazurile în care hoţii au furat mii de lei ori telefoane mobile scumpe lăsate în maşini.
Campania ,,Săptămâna Siguranţei Cetăţeanului” va continua până pe 2 februarie, cu activităţi preventive axate pe alte segmente infracţionale: furturi din genţi şi buzunare, furturi din locuinţă, tâlhării prin smulgere de obiecte sau înşelăciuni.