Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 27 ian 2017 - Anul XXII, nr. 19 (6435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

În patru ani

Doar 8.000 de sucevence au fost testate pentru cancerul de col uterin, din 48.000, câte erau prognozate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A patra ediţie a campaniei ”Opreşte cancerul de col uterin”, iniţiată de realizatoarea TV Adriana Dascălu-Bulină, promovată şi susţinută de Intermedia TV, s-a desfăşurat, miercuri, la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava. Componenta de informare a fost asigurată de medicii Cristian Irimie, Dan Dumitrache, Irina Batradajan, Laura Coca, Maria Bucşineanu şi Adriana Hapenciuc, cea de susţinere morală - de preotul Cătălin Mureş, iar cea de binefacere - de artista Doina Vianora Catargiu, care a donat un tablou de Liliana Agheorghicesei, care l-a achiziţionat cu suma de 1.000 de lei, precum şi de toţi cei care au făcut donaţii totalizând peste 1.000 de lei. Cei peste 2.000 de lei au fost donaţi unei femei în vârstă de 40 de ani, Loredana Airinei, operată anul trecut de cancer de col uterin, care are nevoie de sprijin financiar pentru continuarea tratamentului.

Adriana Dascălu-Bulină şi Angela Zarojanu, moderatoarele manifestării, au subliniat importanţa campaniilor de informare pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, având în vedere că este vorba despre o formă de cancer care se tratează 100% dacă este descoperită în fază incipientă. În ciuda acestui fapt şi a existenţei unui program naţional de depistare precoce a bolii, România rămâne pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.

Invitat la dezbatere, medicul primar Cristian Irimie, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului de Urgenţă Suceava, a declarat că este dezamăgit de slaba implicare a medicilor în programul naţional.

“Acest program poate să aibă rezultate foarte bune. Nenorocirea este că noi, doctorii, nu ne facem integral treaba în acest program, atât timp cât am doar 71 la sută cheltuiţi banii dintr-un buget, care nu e imens, dar există. 1.047 de persoane testate în 2016 este extrem de puţin. Gândiţi-vă că populaţia eligibilă este stabilită la 48.568. Nu se poate ca în patru ani de program, din peste 48.000 de femei, să vezi doar 8.000”, a afirmat Irimie, adăugând că este nevoie ca un număr mai mare de medici de familie să se implice în derularea acestui program, pentru ca tot mai multe femei să facă testul Babeş-Papanicolau. ”Să facem prevenţie, să nu mai ajungem să primim în gardă cratere sângerânde, la care nu mai avem ce le face”, a spus medicul.

 

Prejudecăţile şi lipsa de informare, bariere în calea depistării precoce a bolii

Nu doar implicarea scăzută a medicilor de familie a dus la aceste rezultate, au arătat doi reprezentanţi ai acestora, dr. Irina Badrajan şi dr. Adriana Hapenciuc. Dr. Badrajan a subliniat reticenţa multor paciente în a efectua testul Babeş-Papanicolau şi prejudecăţile legate de controalele ginecologice.

Dr. Adriana Hapenciuc, ce îşi desfăşoară activitatea în comuna suceveană Zvoriştea, a declarat că la cabinet are zilnic între 30 şi 60 de consultaţii pe zi, ceea ce face destul de dificil alocarea de timp pentru o încă activitate - consilierea femeilor pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau. Chiar şi în aceste condiţii, spune ea, dacă zilnic măcar o singură pacientă este consiliată, aceasta poate însemna o viaţă salvată.  

Pe o poziţie diferită s-a plasat medicul primar ginecolog Dan Dumitrache, de la Centrul Medical Bucovina. Acesta s-a declarat mulţumit de derularea programului de screening, arătând că tot mai multe femei care se prezintă la cabinetul unde îşi desfăşoară activitatea vin şi solicită efectuarea testului Babeş-Papanicolau.

Despre importanţa testului a vorbit şi dr. Maria Bucşineanu, de la Centrul de Planificare Familială Suceava. Ea a spus că este bine ca fetele să-şi facă testul Babeş- Papanicolau în primii doi ani de la debutul vieţii sexuale şi apoi să păstreze o frecvenţă a testării la doi-trei ani.

Ea spus că peste 80 la sută din cancerele de col uterin sunt determinate de virusul Papiloma, virus ce se transmite în majoritatea cazurilor pe cale sexuală, vârful de infecţie fiind între 16 şi 26 de ani, arătând cât de importantă este vaccinarea fetelor împotriva HPV (Virus Papiloma Uman) înainte de debutul vieţii sexuale, ca metodă de profilaxie primară.

 

Vaccinarea şi testele pentru depistarea precoce pot salva mii de vieţi

Dr. Bucşineanu a precizat că printre factorii de risc se numără debutul precoce al vieţii sexuale sub 16 ani, partenerii sexuali multipli şi fumatul.

Coordonatorul judeţean al programului de depistare precoce a cancerului de col uterin, medicul Laura Coca, de la Spitalul de Urgenţă Suceava, a declarat că programul de screening este eficient în momentul în care depistează leziunile precanceroase - displaziile, care beneficiază de tratament şi de vindecare sută la sută.

Medicul a spus că o femeie care efectuează un test Babeş-Papanicolau şi are un rezultat modificat nu înseamnă neapărat că va avea cancer, medicul de familie şi medicul specialist fiind cei care interpretează rezultatul. Dr. Coca a subliniat importanţa vaccinării anti-HPV, inclusiv a băieţilor, care transmit virusul, chiar dacă nu fac boala.

La dezbaterea “Opreşte cancerul de col uterin!” a participat şi Loredana Airinei, o suceveancă în vârstă de 40 de ani, operată anul trecut de cancer de col uterin, care a vorbit despre lupta sa cu boala, de la aflarea diagnosticului, şedinţele de chimioterapie şi radioterapie, până la intervenţia chirurgicală. Sfatul ei pentru femei este să meargă periodic la controale medicale.

Mai menţionăm că acţiunea “Opreşte cancerul de col uterin!” a beneficiat de sprijinul Asociaţiei SEVA şi al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava şi se înscrie în Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de col uterin, care are loc în perioada 22-28 ianuarie 2017. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar 8.000 de sucevence au fost testate pentru cancerul de col uterin, din 48.000, câte erau prognozate.
 Vizualizări articol: 3308 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doar 8.000 de sucevence au fost testate pentru cancerul de col uterin, din 48.000, câte erau prognozate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei