Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 ian 2017 - Anul XXII, nr. 18 (6434)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Festivitate

Ziua Principatelor Române, sărbătorită în Protoieria Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, la sediul Protoieriei Fălticeni a avut loc marţi, 24 ianuarie, o manifestare cultural-artistică menită să marcheze sărbătoarea istorică. La această manifestare au participat părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, părintele Cătălin Simion, din partea Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, şi preoţi din cadrul Protoieriei Fălticeni.

Programul acestei întâlniri, care a avut drept scop rememorarea evenimentelor istorice petrecute la data de 24 ianuarie 1859, a început cu rugăciunile de binecuvântare şi de mulţumire pentru împlinirea acestui moment deosebit. În cadrul festivităţii a urmat un cuvânt de bun venit pentru invitaţi, din partea părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu, în cadrul căruia au fost rememorate principalele evenimente istorice care s-au succedat pentru înfăptuirea Unirii Principatelor Române, dar şi contribuţia şi evoluţia Bisericii Ortodoxe Române, care a fost implicată în toate aceste momente premergătoare unirii.

Adrian Dulgheriua precizat: “Punctul important în evoluţia Ţărilor Române şi avansarea spre idealul de unire s-a înfăptuit abia în anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Prin dubla alegere ca domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti şi prin reformele socio-politice şi economice, provinciile româneşti păşesc pe drumul spre Marea Unire. În ziua de 5 ianuarie 1859, Adunarea Electivă de la Iaşi l-a ales ca domn al Moldovei pe candidatul Partidei Naţionale, Alexandru Ioan Cuza. După alegerea din Moldova, privirile întregului popor român erau aţintite spre Bucureşti. În dimineaţa zilei de 24 ianuarie, ora 11, reprezentanţii partidei naţionale au propus desemnarea candidatului în persoana lui Al. I. Cuza, care a fost acceptat în unanimitate, punându-se în această zi bazele României moderne.Menţionăm faptul că în deschiderea şedinţei din 5 ianuarie 1859 s-a săvârşit slujba de Te Deum în Biserica <Sfântul Nicolae Domnesc> din Iaşi, prilej pentru care părintele arhimandrit Neofit Scriban a rostit o predică prin care îndemna ascultătorii la unire, strigând cu glas tare: <Credinţa română şi Unirea română>. Iar în Adunarea electivă ultimul vot l-a avut preşedintele Adunării, mitropolitul Sofronie Miclescu, care a rostit cuvintele de la proclamarea Unirii în Divanul ad-hoc: <Unde-i turma, acolo este şi păstorul>. Mitropolitul proclamă apoi pe Domnul ales, care depune jurământul în numele Sfintei Treimi, cu mâna pe Sfânta Evanghelie. În Ţara Românească, după Te Deumul săvârşit în Catedrala Mitropolitană, toţi participanţii la vot au depus jurământul în numele Sfintei Treimi, iar după terminarea votului, preşedintele Adunării, Mitropolitul Nifon, l-a proclamat ca unic domnitor al Principatelor Române pe Al. I. Cuza.Ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să păstrăm şi să cultivăm darul unităţii naţionale, ca fiind un simbol al demnităţii poporului român!”

PărinteleCătălin Simion, de la Biserica Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, a amintit despre lucrurile petrecute atunci în zona oraşului: „40 de tineri fălticeneni au participat la mişcările unioniste pentru înfăptuirea Unirii Mici, alături de fraţii Manolache, Costache, Morţun, Iancu, fraţii Matei şi Alecu Millo, Dimitrie şi Alecu Grigoriu, stareţii de la mănăstirile Râşca şi Slatina şi foarte mulţi ţărani din zonele limitrofe Fălticeniului.” Părintele a vorbit şi despre importanţa Unităţii Militare, care a participat atât la Războiul de Independenţă, la războaiele balcanice, cât şi cele două războaie mondiale.

Cuvântările au fost urmate demomente artistice, în cadrul cărora elevii de la grupul folcloric condus de părintele profesor Bogdan Feştinlă au intonat imnul şi au cântat cântece populare patriotice. Elevi de la Colegiul „Mihai Băcescu”, conduşi de părintele Ciprian Meştereanu şi prof. Maria Peiu, au interpretat sceneta „Moş Ion Roată şi Cuza”, iar copii de la Şcoala Gimnazială Herla au recitat poezii alese special pentru acest moment, sub îndrumarea părintelui Constantin Pica. Balada lui Constantin Brâncoveanu a fost cântată de grupul psaltic al Colegiului „Nicu Gane” Fălticeni, iar festivitatea a fost încheiată de corului Protoieriei Fălticeni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Principatelor Române, sărbătorită în Protoieria Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziua Principatelor Române, sărbătorită în Protoieria Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei