În jur de 200 de suceveni s-au adunat, duminică seară, în centrul Sucevei, în faţa Palatului Administrativ, la protestul pentru care s-a cerut şi eliberat autorizaţie pe tema ordonanţei privind graţierea. Protestul poate fi catalogat ca unul timid, cel puţin dacă ne raportăm la ce s-a întâmplat în aceeaşi zi în alte oraşe mari din ţară. De altfel, grupul compact al protestatarilor, cei care au afişat mesaje şi au strigat, a fost de maximum o sută de persoane, restul sucevenilor veniţi preferând să stea ceva mai departe, în zona Bisericii romano-catolice.
„Justiţie NU Corupţie!”, „Legea graţierii e ruşinea ţării”, „Guvernanţi nu graţiaţi”, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, au fost câteva dintre mesajele sucevenilor. Mesajele au fost strigate pe rând şi popularizate cu ajutorul portavocei cu care a venit un tânăr, Alexandru Istrati, din Mălini. Acesta a spus că, din punctul său de vedere, dacă ordonanţa privind graţierea va fi pusă în practică, România se va întoarce în urmă cu 20 de ani.
Printre cei care au participat la protest s-au aflat şi mai mulţi membri USR. Aceştia au susţinut însă că protestul este în primul rând unul personal, din postura de cetăţeni care nu sunt de acord cu graţierea.
Oamenii au explicat că au ieşit în stradă pentru că în România anului 2017 graţierea comună, chiar dacă doar pentru anumite tipuri de infracţiuni, li se pare un abuz extrem, o călcare în picioare a ce s-a făcut în domeniul justiţiei în ultimii ani. Protestatarii au arătat că graţierea a fost şi trebuie să rămână o excepţie, o măsură rară şi pentru cazuri cu totul deosebite.
Mesajul unei tinere cu un copil în braţe: „Acasă-i cald şi bine, dar eu strig şi pentru tine”
Sucevenii au afişat şi mesaje cu privire la restul sucevenilor: „Acasă-i cald şi bine, dar eu strig şi pentru tine”. Ioana Perijoc, de exemplu, a venit cu fiul său în braţe şi a spus că a făcut-o din spirit civic şi pentru a arăta că cine vrea să protesteze nu trebuie să se lase în baza altora.
Cei mai mulţi participanţi erau dezamăgiţi de faptul că numărul sucevenilor care au ieşit să protesteze a fost destul de mic.
„În această zonă a ţării oamenii răspund mai greu la genul acesta de implicări sociale, iar numărul persoanelor care s-au adunat aici reflectă lipsa noastră de implicare în ceea ce priveşte mişcările sociale şi spiritul civic”, era de părere Cornel, care a afişat harta României, cu partea Moldovei acoperită cu mesajul „sărăcie”.
De la graţiere, la groapa de gunoi de pe Mestecăniş
De altfel, am putut remarca faptul că destui dintre cei care au ieşit duminică la acest protest aveau alte nemulţumiri şi au profitat de ocazie pentru a şi le expune.
Gheorghe Sologiuc, consilier local din Câmpulung Moldovenesc, a venit la Suceava îmbrăcat în costum popular şi cu o mască de gaze la gât, pentru a protesta faţă de proiectul gropii de gunoi de pe Mestecăniş.
„Nu vrem acea groapă în vârful muntelui, va distruge toată natura şi toţi producătorii bio de pe o rază de 35 de kilometri. La fel şi toată apa potabilă va fi nenorocită”, a fost mesajul transmis de consilierul local de la Câmpulung Moldovenesc.
Protestatarii au afişat, pe lângă pancarte cu mesaje, şi cartonaşe roşii şi s-au prins la un moment dat într-o horă.