Un crescător de oi și-a recuperat animalele care i-au fost furate din luna septembrie a anului trecut, în urma efectuării unor percheziții polițiștii găsind animalele acum două zile, la o altă stână. Cele 14 oi și 4 berbeci sunt în valoare de circa 25.000 lei, iar prejudiciul a fost recuperat în viu, în totalitate.
Pe 21 octombrie 2016, polițiștii de la Secția Rurală Vama au fost sesizați despre faptul că de la o stână din Păltinoasa, în locul numit „Lunca Moldovei”, s-au furat mai multe oi. Proprietarul a relatat că furtul a fost comis în perioada 5-7 septembrie 2016, cât a fost plecat din localitate, iar la stână a rămas doar un cioban. Reclamația a fost depusă foarte târziu, după o lună și jumătate, păgubitul preferând să facă în primă fază investigații pe cont propriu.
Polițiștii au deschis un dosar penal pentru furt calificat, din luna octombrie a anului trecut, iar acum două zile, pe 21 ianuarie, în urma activităților investigative desfășurate, polițiștii au obținut mandat de percheziție domiciliară la o stână de pe raza comunei sucevene Frumosu, unde aveau date că se află animalele furate.
Polițiștii din cadrul Posturilor de poliție Păltinoasa și Capu Câmpului s-au deplasat, în baza mandatului, la respectiva stână, care aparține unui bărbat în vârstă de 57 de ani, din Frumosu.
Comisarul Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, a declarat: „Cu ocazia percheziţiei, poliţiştii au surprins-o pe soţia suspectului conducând în grabă animalele înspre o zonă împădurită din spatele locuinţei, la o distanță de aproximativ 200 metri de domiciliu. Oile au fost recunoscute de partea vătămată, fiind restituite pe bază de dovadă’. Identificarea animalelor s-a făcut ulterior în baza crotaliilor. Polițiștii continuă ancheta, pentru a stabili împrejurările exacte în care a fost comisă fapta.
Furturile de animale sunt produse pe fondul neluării unor măsuri de siguranță, iar prejudiciile nu sunt deloc mici, cum este și în cazul de față:
„Poliţiştii de prevenire recomandă cetăţenilor să dispună toate măsurile de siguranţă pentru a nu cădea victime hoţilor de animale. Asiguraţi bine cu sisteme de închidere grajdurile şi celelalte locaţii în care ţineţi animalele şi înregistraţi-vă animalele conform legislaţiei specifice. Manifestaţi atenţie maximă la persoanele pe care le angajaţi ca sezonieri pentru paza şi păşunatul animalelor”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.