Iniţiativa preotului paroh din satul Ştirbăţ, comuna Udeşti, de a iniţia o campanie de strângere de donaţii pentru automatizarea clopotelor de la biserică s-a dovedit una de succes, suma necesară investiţiei fiind adunată în timp record. Preotul paroh Leonte Şalvari ne-a mărturisit că după apariţia articolului din Monitorul de Suceava, în ediţia de miercuri, 18 ianuarie, a primit două donaţii mari, una de 5.000 de lei şi una de 1.500 de lei, plus altele câteva mai mici. Părintele avea deja colectaţi 2.000 de lei, astfel că a adunat suma necesară investiţiei.
Printr-un sistem care va fi montat în clopotniţă, clopotele vor fi pornite prin acţionarea unui buton, care va fi montat în altar, ori chiar direct, de pe telefonul mobil. Costul este de 6.800 de lei cu acţionare din întrerupător şi de 7.650 de lei cu acţionare prin telefon mobil sau telecomandă.
Campania a fost una de succes, însă a stârnit şi mâhnirea preotului
Deşi ideea preotului a fost apreciată de oamenii care au donat şi în general de mai toţi localnicii, parohul nu şi-a ascuns mâhnirea cu privire la numărul mare de comentarii nefavorabile, venite din mediul online. Preotul a fost acuzat că „cerşeşte” bani şi că investiţia în automatizarea clopotelor nu ar fi una necesară, în condiţiile în care de sute de ani clopotele sunt trase de clopotar. Preotul a explicat încă o dată că la clopotele bisericii se ajunge pe un culoar îngust, pe scări abrupte, iar mai ales pe timp de iarnă accesul şi condiţiile de lucru la clopote sunt potrivnice. În plus, cu o investiţie relativ mică, clopotele vor putea fi acţionate extrem de facil, la orice oră, atunci când este nevoie, de exemplu când moare cineva din sat. Investiţia este pentru ortodocşii din sat, de altfel de la aceştia venind şi majoritatea donaţiilor, chiar dacă unii dintre ei sunt plecaţi acum departe de casă.
Preotul paroh a luat deja legătura cu reprezentanţii firmei care se ocupă de montarea acestor sisteme şi a aflat că mai sunt încă 5-6 comenzi în curs de onorare, care au fost amânate din cauza temperaturilor foarte scăzute din ultima perioadă.
„Credem că în luna martie vom avea deja montat sistemul de automatizare a clopotelor”, ne-a declarat părintele Leonte Şalvari.
Preotul va iniţia o acţiune educativă pentru copii din restul donaţiilor
Preotul paroh a ţinut să sublinieze că din banii donaţi de credincioşi va iniţia şi o campanie de educaţie, „Şcoala de duminică”. El a achiziţionat deja cărţi de colorat şi de învăţat literele şi vrea să-i atragă pe copiii din sat, duminica, la biserică. Aici copiii vor avea parte de activităţi educativ-recreative din care să se aleagă cu o serie de cunoştinţe care să le fie folositoare.
„Credem că este nevoie de astfel de acţiuni, unii copii au nevoie şi de altceva decât le oferă zilnic televizorul sau internetul”, ne-a spus Leonte Şalvari.
Biserica „Sf. Nicolae” Ştirbăţ este o ctitorie din anul 1865 a boierului Alexandru Ciurea. Biserica este în formă de corabie, în stil bizantin, cu o lungime de 20,5 metri şi o înălţime de 12 metri.