Analiza de bilanţ a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava cu privire la anul 2016 arată o evoluţie epizootică îngrijorătoare. Pe parcursul anului trecut, în judeţul Suceava au fost declarate 36 de focare de boală, cu 28 de focare de boală mai multe decât în anul 2015, an în care au evoluat doar opt focare de boală.
Cele mai multe focare de boală înregistrate au fost cele de trichineloză – nouă, urmate de cele de leptospiroză şi rinotraheită infecţioasă, câte şapte fiecare. Au mai fost înregistrate patru focare de anemie infecţioasă la cai şi patru focare de rabie (turbare). Alte trei focare înregistrate au fost de leucoză enzootică la bovine.
Au fost şi două focare de boli rare. Este vorba de un caz de focar de scrapie (boală transmisibilă şi fatală a ovinelor şi caprinelor, caracterizată prin faptul că animalele îşi provoacă răni din ce în ce mai grave prin frecare de pietre, garduri sau copaci) şi un focar de Loca Americana, boală bacteriană, foarte contagioasă, care se manifestă la albine.
În raportul întocmit de doctorul Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, se arată că pe parcursul anului trecut au fost stinse trei focare de boală, anemie infecţioasă la ecvine şi rabie.
A crescut consumul de carne
În altă ordine de idei, raportul Direcţiei Sanitar Veterinare arată că, anul trecut, în abatoarele din judeţul Suceava au fost sacrificare 171.792 de animale, rezultând cantitatea de 16.966 de tone de carne, această cantitate fiind cu 880 de tone mai mare decât în anul 2015. Această diferenţă se explică prin creşterea consumului de carne comercializată în judeţ.
În raport se mai arată că în anul 2016 au fost sancţionate contravenţional 174 de societăţi şi persoane fizice, în cadrul a 2.567 de inspecţii efectuate. Faţă de anul 2015 au fost aplicate cu 64 de amenzi mai multe. Valoarea amenzilor aplicate anul trecut a fost de 153.740 de lei, cu peste 30.000 de lei mai mult decât în anul 2015.