Studenţii cu rezultate bune la examenele de final de semestru vor afla cât de curând că notele mari nu mai sunt o garanţie pentru obţinerea unei burse de studiu, asta pentru că Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) vrea ca frecvenţa la cursuri să devină un alt criteriu obligatoriu pentru acordarea burselor. Astfel, la peste 25 de absenţe, studentului i se va suspenda venitul nu pe o lună sau două, ci definitiv, această nouă condiţie impusă de USV stârnind răzmeriţa printre tinerii care muncesc şi nu se pot împărţi între job şi cursuri.
De altfel, comentarii au fost pe marginea multora dintre prevederile noului Regulament de acordare a burselor, variantă încă provizorie, prevederi care îngrădesc numărul potenţialilor beneficiari ai burselor de studiu şi care sunt considerate de studenţi „discriminatorii şi abuzive”.
În plus, studenţii agită mai mult apele şi arată că nu au avut nici un cuvânt de spus în elaborarea ciornei regulamentului pentru burse, o dezbatere în acest sens fiind ocolită de reprezentanţii Universităţii din Suceava.
De cealaltă parte, conducerea Universităţii transmite că invită studenţii să facă propuneri, urmând ca forma finală a regulamentului să fie aprobată abia în primăvară.
„Conducerea Universităţii a prezentat marţi, 17 ianuarie, un draft al unui nou regulament într-o primă întâlnire cu reprezentanţii studenţilor, membrii Consiliilor celor 10 facultăţi şi cei din Senat. Draftul este rezultatul propunerilor care de-a lungul ultimilor doi ani au fost colectate la întâlnirile cu reprezentanţii studenţilor de la nivel local şi naţional. Prevederile vor fi cu siguranţă discutate, iar la stabilirea formei finale, punctul de vedere al studenţilor va fi predominant, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când sunt documente care îi vizează”, a explicat rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa. Acesta a mai precizat că deocamdată documentul este într-o dezbatere publică. ”Aşteptăm toate opiniile studenţilor, le colectăm, iar în luna martie va avea loc o nouă întâlnire pentru a actualiza acest draft. Noua formă va fi supusă spre avizare în Consiliul de Administraţie şi spre aprobare în Senat, unde studenţii sunt reprezentanţi în proporţie de 25% şi unde părerea lor contează cel mai mult în documentele care îi vizează”, a mai adăugat Popa.
„Studenţii uită logica pentru care se acordă aceste burse”
Pe lângă obligativitatea de a merge la cursuri, studenţii suceveni care vor bursă de studiu mai au un motiv de supărare: absenţele se vor motiva greu, cu acte doveditoare. Motivarea se va face doar în două cazuri - fie cu adeverinţă medicală eliberată pe minimum opt zile consecutive sau prin documente de deplasare emise de USV.
„Aceasta este de asemenea o prevedere abuzivă, interzicând studentului de a se îmbolnăvi de mai multe ori pe an, pentru perioade mai scurte de opt zile. Poţi avea probleme de sănătate şi pe mai puţine zile”, opinează studenţii. Rectorul USV este de părere că această prevedere va stopa o „veche” practică, aceea de a aduce scutiri medicale de o zi, două, de la medicul de familie, scutiri care nu întotdeauna au la bază o justificate sinceră.
Acesta a mai subliniat că studenţii uită logica pentru care se acordă bursele de studiu, menţionând că „bursa a devenit premiu. Or aceste burse se acordă tocmai pentru că studiezi, timpul tău este alocat studiului, vii la cursuri, seminarii, ai rezultate bune. Pentru că în acest timp, teoretic, studentul nu are posibilitatea de a avea un loc de muncă”.
O altă remarcă a studenţilor se referă la bursele care vor fi sistate şi la destinaţia banilor economisiţi astfel de universitate. Aceştia arată că banii „rămân în buzunarele Universităţii”, conducerea USV contraargumentând prin menţiunea că întregul buget pentru burse este destinat în acest scop, nefiind direcţionaţi către un alt domeniu.
Rectorul a mai spus că absenţele vor fi contorizate de şefii de an în condici care vor fi asigurate de USV, urmând ca acestea să fie scanate la secretariatele facultăţilor şi transmise mai departe, atribuţii pe care şefii de an le consideră anevoioase.
Interesul studenţilor pentru aceste burse este cu atât mai îndreptăţit cu cât aceste venituri vor putea ajunge în acest an şi la 1.200 de lei pe lună. Cea mai mică bursă de la USV se va cifra în jurul sumei de 600 de lei.