Locuitorii judeţului Suceava se numără nu doar printre cei mai săraci europeni, ci chiar printre cei mai săraci români, ca putere de cumpărare, conform unui studiu realizat recent de institutul de cercetare de piaţă GfK.
Puterea de cumpărare a românilor este una dintre cele mai scăzute din spaţiul european, clasându-se pe locul 33 după veniturile disponibile pe cap de locuitor în 2016.
Venitul românilor disponibil pe cap de locuitor a fost de 4.181 de euro în 2016. Venitul înregistrat de România reprezintă aproximativ o treime din media europeană, şi asta în condiţiile în care, comparativ cu 2015, puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproape 12%.
Din cele 42 de judeţe din România, bucureştenii au cea mai mare putere de cumpărare: 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50% peste media pe ţară.
România are doar zece judeţe în care puterea de cumpărare a locuitorilor depăşeşte media naţională. Doar bucureştenii, care au cea mai mare putere de cumpărare din ţară, se apropie de nivelul locuitorilor din Polonia (locul 29 în Europa).
Suceava, cu o idee peste Vaslui la puterea de cumpărare
Studiul institutului de cercetare situează judeţul Suceava undeva la coada clasamentului în privinţa puterii de cumpărare a locuitorilor.
Situaţia este vizibilă şi pe harta întocmită de GfK, unde Suceava este pe acelaşi palier al puterii de cumpărare cu Botoşani, Neamţ, Brăila, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman.
Singurul judeţ care este situat mai rău decât Suceava, pe un palier inferior, este Vaslui, care ocupă ultimul loc între cele 42 de unităţi administrative din România. Puterea de cumpărare a locuitorilor săi este de 3.054 de euro. Aceasta este cu 28% sub media pe ţară şi la aproximativ acelaşi nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (poziţia 35, respectiv 36 în Europa).
Cel mai aproape de media pe ţară este judeţul Alba (locul 11 în clasament), cu 4.129 de euro pe cap de locuitor.
Puterea de cumpărare - venitul anual disponibil pe cap de locuitor
Indicele privind puterea de cumpărare reprezintă venitul anual disponibil pe cap de locuitor, după scăderea taxelor şi a contribuţiilor sociale. Cifrele comunicate de GfK pentru puterea de cumpărare au fost realizate în euro pe baza cursului de schimb mediu din 2016 pentru monedele naţionale în cauză (aşa cum sunt ele raportate de Comisia Europeană).