Sala de conferinţe a noului sediu al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a găzduit joi la prânz ceremonia de sfinţire a noii clădiri a instituţiei. Slujba de sfinţire a fost condusă de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în prezenţa feţelor bisericeşti şi a unui numeros public format din autorităţi şi colaboratori ai arhiepiscopiei. La eveniment au participat preoţi consilieri din conducerea arhiepiscopiei, preoţi conducători ai celor cinci protoierii din judeţ, stareţi, împreună cu maici şi călugări din obştea mănăstirilor din Bucovina, preoţi parohi din întreg judeţul, precum şi reprezentanţi ai ocoalelor silvice din cadrul arhiepiscopiei. Alături de feţele bisericeşti au fost invitaţi la eveniment şi reprezentanţii autorităţilor judeţene, locale, precum şi conducătorii unor instituţii cu care Arhiepiscopia a colaborat de-a lungul timpului. Slujba de sfinţire a încununat munca de un an de zile pentru construcţia noului sediu, lucrările fiind executate cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen.
Noul sediu al Arhiepiscopiei, o clădire modernă care respectă toate normele de construcţie şi funcţionare
Noua clădire a Arhiepiscopiei a fost construită pe vechiul amplasament al clădirii care a fost mistuită de flăcări în luna ianuarie 2015. Reconstrucţia a fost făcută într-un timp record, fiind nevoie de mai puţin de un an pentru ridicarea şi finalizarea clădirii. Construcţia a debutat la începutul anului trecut, după ce în toamna anului 2015 au fost obţinute toate avizele necesare ridicării noului sediu. A fost nevoie de eliberarea unei noi autorizaţii de construcţie, după ce în prealabil a fost obţinut un nou aviz de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi un aviz de securitate la incendiu, emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Bucovina” Suceava. Primăria Suceava a eliberat la 23 octombrie 2015 Autorizaţia de Reconstruire a Sediului Administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, fapt ce a dus la întocmirea caietului de sarcini pentru organizarea licitaţiei de lucrări, care a fost câştigată de firma General Construct SRL Suceava.
Lucrările au început oficial la data de 4 noiembrie 2015, odată cu încheierea contractului de lucrări cu firma suceveană General Construct, demarând cu amenajarea terenului pe care avea să se ridice noua construcţie. Fundaţiile clădirii au început să capete deja contur la începutul primăverii trecute, după ce vremea favorabilă a permis efectuarea unor lucrări şi în timpul iernii. Munca asiduă din lunile care au urmat, până în toamna anului 2016, a dus la finalizarea construcţiei la termenul fixat pentru luna noiembrie 2016.
Festivitatea de sfinţire i-a adunat pe toţi cei care au pus umărul la ridicarea noului sediu
La festivitatea de sfinţire şi inaugurare oficială a noului sediu al Arhiepiscopiei au participat toţi cei care au fost implicaţi într-un fel sau altul în ridicarea acestuia. După terminarea slujbei şi sfinţirea cu agheasmă a întregului aşezământ, ÎPS Pimen a spus câteva cuvinte de mulţumire pentru cei care i-au fost alături în această perioadă de zidire: ”Această construcţie a fost făcută cu multă dăruire, într-un timp record, dăruire atât din partea lucrătorilor, cât şi din partea acelor care au ajutat, de la mănăstiri, de la parohii, de la păduri şi, nu în ultimul rând, de la Guvern şi reprezintă expresia dragostei. Vechea clădire a arhiepiscopiei a fost construită atunci din lemn din două motive: în primul rând a fost vorba de a face economie, iar al doilea motiv, şi acesta a fost principalul, s-a datorat ideii specialiştilor de a nu recomanda construcţiile grele pe acest versant, de la Mănăstirea <Sf. Ioan> şi până la Fabrica de Pâine. Astăzi, însă, ne bucurăm de noua zidire, făcută cu pricepere, devotament, dăruire şi calitate. Le mulţumim tuturor celor de faţă şi celor care au ajutat la ridicarea acestui edificiu.” Cel care a vegheat la ridicarea edificiului şi a fost în permanenţă în mijlocul constructorilor pe şantier, consilierul economic preot Gheorghe Saftiuc, ne-a declarat:”Aş vrea să-i mulţumesc în primul rând lui Dumnezeu şi Sfântului Ioan cel Nou, ocrotitorul eparhiei noastre. Aduc mulţumire ÎPS Pimen, care ne-a dat binecuvântare de a ridica acest aşezământ, pentru sprijinul acordat, pentru încrederea care mi-a acordat-o mie, în calitate de consilier economic, şi pentru binecuvântare şi sprijin financiar şi moral. A fost, după cum a spus şi Înaltul Pimen, o lucrare foarte rapid executată, pentru că a lucrat o firmă foarte serioasă, care a fost în permanenţă în grafic. Eu am spus că la Crăciunul 2016 lucrarea să fie finalizată, ceea ce s-a şi întâmplat. Sunt foarte bucuros de acest eveniment care astăzi s-a petrecut aici, pentru că într-adevăr este o binecuvântare pentru Suceava şi pentru centrul eparhial. Am demonstrat că suntem bucovineni foarte uniţi. Aş vrea să mulţumesc în primul rând proiectantului, domnului arhitect Doru Olaş, şi constructorilor pentru modul în care au finalizat această lucrare. Aş vrea să le mulţumesc astăzi Consiliului Local Suceava, Primăriei municipiului Suceava, domnului primar Ion Lungu pentru sprijinul financiar. Un sprijin important a venit din partea Guvernului României prin intermediul domnului ministru al Cultelor, din partea preoţilor parohi, a stareţilor de mănăstiri şi a credincioşilor, cărora le mulţumim încă o dată.”
Noua clădire al Arhiepiscopiei reprezintă o îmbinare fericită de tradiţional şi modern, o clădire spaţioasă şi primitoare, un simbol care ţine pasul cu vechile capodopere arhitecturale moldoveneşti moştenite.
Noua clădire a sediului administrativ al Arhiepiscopiei a fost ridicată pe trei niveluri
Noua clădire a sediului administrativ al Arhiepiscopiei a fost ridicată pe trei niveluri, demisol, parter şi mansardă, pe o suprafaţă construită de 730 de metri pătraţi şi având o suprafaţă desfăşurată de 1.820 de metri pătraţi. Proiectul a fost întocmit de firma Old Art Prod SRL Suceava, arhitectura fiind realizată de arhitectul Doru Olaş. Noul sediu administrativ, un amestec de tradiţional şi modern, cuprinde la demisol o sală de conferinţe de 120 de locuri, blocul alimentar şi un grup sanitar, la parter sunt birourile arhiepiscopiei, o sală de şedinţe şi un grup sanitar, iar în mansardă - birourile centrului eparhial, o altă sală de şedinţe şi un grup sanitar.
Principalii finanţatori ai noii construcţii au fost Primăria municipiului Suceava, Secretariatul de Stat pentru Culte, ocoalele silvice ”Silva Bucovina” şi Ilişeşti, cele cinci protoierii, două din Suceava şi cele din Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, patru asociaţii ale proprietarilor de pădure, parohiile şi mănăstirile din eparhie, precum şi alţi sponsori şi donatori. Supravegherea lucrărilor a fost încredinţată consilierului economic al arhiepiscopiei, preotul Gheorghe Saftiuc, inginerului silvic Rareş Vasile Hrestic, şeful de ocol silvic ”Silva Bucovina” din cadrul arhiepiscopiei, şi dirigintelui de şantier, inginer Vasile Galan.