La Liceul Tehnologic Cajvana, elevii şi profesorii au organizat, în această săptămână, cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, simbol al culturii şi al spiritualităţii româneşti, dar şi pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, diverse activităţi culturale, concursuri de cultură generală, momente artistice etc.
Scopul principal al activităţilor a fost evocarea personalităţii poetului naţional, aducerea în prim-plan a unor crâmpeie din opera şi activitatea literară a scriitorului, în acest fel sensibilizându-i pe elevi şi familiarizându-i cu inegalabila lume eminesciană.
Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, ne-a spus că activităţile au fost organizate de catedra de limba şi literatura română a şcolii, cu implicarea directă a profesorilor de la clasele a VIII-a (Cristina Elena Crăciun Pîţu, şefa Catedrei de limbă şi literatură română, Sanda-Oana Robu, Adriana Țîcşa şi Liliana Avram). „Copiii au participat la patru secţiuni ale acţiunii: cultură generală, desen, cu lucrări inspirate din opera marelui poet, recitarea versurilor eminesciene, creaţii proprii de versuri cu cuvintele propuse. Competiţia s-a desfăşurat pe patru grupe, formate din elevii fruntaşi ai claselor a VIII-a A, a VIII-a B, a VIII-a C şi a VIII-a D”, a completat Loredana Seserman.
Recital de poezie
Activitatea a debutat cu prezentarea biografiei poetului Mihai Eminescu, ilustrată în PowerPoint de elevul George Crăciun-Pîţu, urmată de prima probă, un concurs de cultură generală, având ca temă viaţa şi activitatea literară a poetului omagiat. Recitarea de excepţie a reprezentantelor grupelor a întregit apoi perspectivele asupra personalităţii poetului, poeziile recitate fiind receptate cu interes. Un moment artistic al activităţii, considerat tot probă din concurs, a constat în interpretarea cunoscutei piese muzicale “Eminescu” de eleva Diana-Anastasia Seserman, din clasa a VIII-a B. Momentul a stârnit aplauze puternice şi s-a bucurat de aprecierea participanţilor. Și preşcolarii şi elevii din ciclul primar au participat la proiecte educative derulate în întreaga săptămână. Au realizat colaje, picturi, desene inspirate din poezia eminesciană, au memorat şi interpretat versuri preferate, au făcut vizite şi activităţi în biblioteca şcolii. Cu toţii au alcătuit panouri cu lucrări care au fost afişate în clase sau pe holul şcolii.
Diplome şi ecusoane pentru elevi, concepute special pentru acest moment aniversar
Elevii participanţi au primit diplome şi ecusoane concepute special pentru acest moment aniversar. Activitatea s-a desfăşurat în cabinetul de istorie, în prezenţa conducerii unităţii de învăţământ, director coordonator, profesor Nicolae Robu, directorii adjuncţi, profesorii Iulian Ciotu şi Viorica Dragici, precum şi a celorlalţi membri ai Catedrei de limba şi literatura română, respectiv profesoarele Ionela Tcaciuc, Alina Tipa, Domnica Buleu, Viorica Draghici, dar şi a consilierului educativ, profesor pentru învăţământ primar Cristina Tomuţ, a bibliotecarei Rodica Mîţan, care a prezentat o expoziţie de carte, volume de poezii ale poetului, despre viaţa şi opera poetului Eminescu, şi, nu în ultimul rând, a edilului oraşului Cajvana, primarul Gheorghe Tomăscu.
Loredana Seserman a mai spus că la activităţi au fost prezenţi şi elevi „care au apreciat reprezentaţia colegilor lor şi cărora, în finalul activităţii, prin cuvântul conducerii, le-a fost adresată invitaţia de a participa în viitor într-un număr cât mai mare la astfel de programe, care au ca scop formarea şi dezvoltarea lor”.