Preotul paroh din satul Ştirbăţ, comuna Udeşti, are o iniţiativă inedită, cel puţin pentru judeţul Suceava, încercând să adune suma necesară pentru automatizarea clopotelor de la biserică. Printr-un sistem care ar urma să fie montat în clopotniţă, preotul ar putea „bate” clopotele foarte simplu, prin acţionarea unui buton care să fie montat în altar ori chiar direct de pe telefonul mobil.
Preotul paroh Leonte Şalvari a publicat un anunţ pe Facebook prin care face apel la enoriaşi să se alăture acestei iniţiative.
Preotul paroh a scris: „Cei care doresc să se alăture acestei iniţiative o pot face la fel cum au făcut-o şi în toate celelalte lucrări de la biserică, de la casa praznicară şi de la casa parohială. Costul este de 6.800 de lei cu acţionare din întrerupător şi de 7.650 de lei cu acţionare prin telefon mobil sau telecomandă”.
Preotul le-a prezentat celor interesaţi şi oferta unei firme din domeniu.
Acces dificil la clopote, condiţii vitrege de lucru şi disponibilitate redusă
Reporterii Monitorului de Suceava l-au contactat pe preotul paroh, iar acesta a explicat motivele pentru care a decis să automatizeze clopotele. În primul rând, el s-a gândit la acest sistem modern deoarece accesul în clopotniţă este dificil. La clopote se ajunge pe un culoar îngust, pe scări abrupte, nu foarte accesibile oricui. În plus, pălimarul nu este disponibil non-stop, iar prin noul sistem clopotele ar putea fi pornite extrem de facil, la orice oră.
„Există anumite riscuri în privinţa accesului la clopote, iar condiţiile sunt destul de vitrege, mai ales pe timp de iarnă. La biserici din Suceava nu ştiu să mai fie un astfel de sistem, însă am discutat cu alţi preoţi din Ardeal care au automatizat clopotele şi sunt mulţumiţi. Sistemul consumă puţin curent electric şi credem că este eficient şi în folosul credincioşilor”, ne-a declarat preotul paroh Leonte Şalvari.
Acesta a precizat că a adunat deja în jur de 2.000 de lei din suma necesară şi speră ca până de sărbătorile de Paşti sistemul să fie deja montat în clopotniţa bisericii.
Reticenţă din partea vârstnicilor, nu şi a tinerilor
El a precizat că vârstnicii au primit cu reticenţă ideea sa, însă nu la fel stau lucrurile şi în privinţa tinerilor. De altfel, către aceştia se îndreptă şi apelurile de donaţii, către tinerii din Ştirbăţ care muncesc în străinătate şi pot contribui dacă sunt de acord ca în satul lor clopotele să nu mai fie acţionate în mod tradiţional. Din punctul de vedere al acurateţei sunetului nu este nici o diferenţă, din contră, acţionarea automată elimină riscul unor mici erori umane.
Donaţiile sau sponsorizările se pot face în contul deschis la BCR Suceava, pentru parohia „Sfântul Nicolae”, Ştirbăţ, cont RO68RNCB0234036998190001 cod fiscal 7155037, la epitropul casier sau prin firmele de transfer al banilor, pentru cei din diaspora.
La biserica din Ştirbăţ, preotul paroh a mai avut o iniţiativă interesantă, legată de încălzire. Căldura în lăcaşul de cult este asigurată prin lămpi cu infraroşu alimentate prin curent electric trifazic.
Biserica „Sf. Nicolae” Ştirbăţ este o ctitorie din anul 1865 a boierului Alexandru Ciurea. Biserica este în formă de corabie, în stil bizantin, cu o lungime de 20,5 metri şi o înălţime de 12 metri.
Automatizarea clopotelor, încă la început în parohiile ortodoxe
Este de aşteptat ca în viitor clopotarii care urcă în clopotniţă să devină o raritate. Aceştia ar putea fi menţinuţi doar la bisericile monument istoric, pentru date deosebite din an. La romano-catolici, de exemplu, clopotele au fost înlocuite masiv cu sisteme audio care le imită. Nu este şi cazul parohiilor ortodoxe, unde este vorba de automatizarea clopotelor, de acţionarea acestora printr-un sistem modern, însă bazat tot pe sunetul acestora.