Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 ian 2017 - Anul XXII, nr. 12 (6428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Protecţia copilului

Trei echipe mobile sucevene, în sprijinul a peste o sută de copii cu dizabilităţi şi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei echipe mobile sucevene, care au puncte de lucru la Fălticeni, Gura Humorului şi Siret, au grijă anual de peste o sută de copii cu dizabilităţi şi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. La sfârşitul anului trecut, printre beneficiarii echipelor mobile se numărau 76 de copii cu dizabilităţi şi 25 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, minori care beneficiază gratuit, la domiciliu sau la sediul echipei mobile, de recuperare kinetoterapeutică şi logopedică, consiliere psihologică şi sunt ajutaţi să ducă o viaţă independentă.

Cazurile de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, instrumentate de Serviciul Echipe Mobile, sunt închise atunci când copiii sunt luaţi de părinţi în străinătate sau părinţii se întorc în ţară şi au grijă de ei. În cazul copiilor cu dizabilităţi, colaborarea cu Serviciul Echipe Mobile încetează atunci când copiii împlinesc 18 ani sau se mută cu domiciliul într-un alt judeţ.

 

Servicii pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor bolnavi şi a copiilor singuri

Serviciul Echipe Mobile, un serviciu specializat din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, oferă servicii de recuperare, reabilitare şi transfer de competenţe la domiciliul beneficiarilor sau la sediul echipelor specializate, în baza nevoilor fiecărui copil, asistenţă socială, psihologică, kinetoterapeutică şi logopedică. Şefa Serviciului Echipe Mobile, Brînduşa Sorina Bialy, ne-a spus că „scopul serviciului este îmbunătăţirea vieţii beneficiarilor prin servicii de consiliere, recuperare şi reabilitare psiho-socială în vederea creşterii gradului de autonomie personală, transfer de competenţă şi prevenirea instituţionalizării şi incluziune socială”.

La începutul anului trecut, Serviciul Echipe Mobile avea în grijă 85 de copii cu dizabilităţi şi 44 de copii ai căror părinţi erau plecaţi la muncă în străinătate. Asistentul social Jana Şutac, din echipa mobilă Gura Humorului, ne-a vorbit despre Alexandru Popescu, din Drăgoieşti, în vârstă de 16 ani, adolescentul care abia acum un an a făcut primii paşi, fiind diagnosticat, la câteva luni după naştere, cu “tetrapareză spastică fără locomoţie”.

„Pe 21 noiembrie 2016, Alexandru a reuşit să ajungă la clinica din Chişinău pentru cea de-a doua intervenţie, care nu ar fi putut fi posibilă fără sprijinul comunităţii şi al unor români din diaspora. Acum Alex nu mai foloseşte scaunul cu rotile, reuşeşte să se deplaseze pe distanţe mici, ceea ce pentru el şi pentru familie este o mare realizare, aproape nesperată cu doi ani în urmă”, ne-a spus Jana Şutac. Alexandru face recuperări atât la domiciliu, cu specialiştii echipei mobile, cât şi la un centru din municipiul Suceava, iar pe 24 ianuarie va pleca la Alba Iulia, unde este programat la Centrul de recuperare „Maria Beatrice”. În acest centru, adolescentul va urma un program de recuperare adaptat nevoilor sale.

 

Psihoterapie pentru un copil în vârstă de 3 ani, crescut de un asistent maternal

Echipa mobilă din Siret instrumentează cazul unui copil în vârstă de 3 ani, încadrat  în grad de handicap mediu. Băieţelul prezintă sensibilitate crescută la infecţii din cauza deficitului de factori imunitari ai organismului, prezentând des infecţii respiratorii şi pulmonare. „Copilul se află în plasament la o familie de asistenţi maternali, beneficiază de un climat familial favorabil programului de recuperare, familia implicându-se atât în procesul de recuperare al copilului, cât şi în plan educativ şi şcolar. Copilul frecventează grădiniţa cu program normal”, am aflat de la echipa mobilă.

Având în vedere complexitatea tulburărilor, echipa de specialişti, împreună cu familia asistentului maternal, a realizat un program individual, personalizat pentru copil. „Specialiştii implicaţi în program şi familia colaborează în vederea realizării activităţilor proiectate la domiciliu. Pe tot parcursul programului de intervenţie logopedică s-a folosit psihoterapia ca mijloc de sprijin, exersarea permanentă a noilor achiziţii fono-articulatorii în contexte de comunicare normale, folosirea jocului didactic şi asigurarea continuităţii în activitatea corectiv recuperatorie prin implicarea familiei. În prezent, copilul dispune de un potenţial psihomotor, fiind sociabil, dornic să participe la diferite activităţi, necesitând stimulare permanentă în viaţa sa de zi cu zi, cât şi în intervenţiile din programul terapeutic”, ne-a explicat purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului, Nicoleta Daneliuc.

În cadrul intervenţiilor logopedice şi psihologice, a mai spus Daneliuc, s-a urmărit acţionarea asupra dezvoltării limbajului, a dezvoltării motricităţii fine şi generale, a atenţiei, a memoriei şi afectivităţii.

 

S-a ridicat din scaunul cu rotile cu ajutorul echipei mobile

Un adolescent în vârstă de 16 ani, din localitatea Slatina, se numără printre beneficiarii echipei mobile din Fălticeni încă din anul 2010. Copilul este încadrat în gradul de handicap Deficienţă funcţională gravă cu asistent. Băiatul s-a născut prematur, la şapte luni, având la naştere greutatea de 1.500 de grame. Două luni a fost internat în maternitate, iar la externare a fost declarat sănătos. Brînduşa Sorina Bialy cunoaşte cazul acestui tânăr şi ne-a spus că la vârsta de 10 luni, în urma unui vaccin care i-a fost administrat greşit, copilului i-a fost afectat întregul organism. Părinţii l-au dus mereu la recuperări, la Târgu Mureş, iar la vârsta de 12 ani a fost operat la ambele picioare pentru alungire de tendoane, la Mangalia. În prezent, copilul merge, împreună cu mama sa, la Techirghiol, la recuperări, de două ori pe an, câte trei săptămâni.

„În anul 2010, atunci când a fost preluat cazul, copilul era imobilizat la pat şi nu putea comunica verbal. După vizitele la Techirghiol şi programul de recuperare stabilit de kinetoterapeutul echipei şi respectat cu stricteţe de mamă, au început să apară progrese vizibile. Minorul şi-a recăpătat parţial mobilitatea membrelor superioare şi inferioare, acesta putând să folosească pensa digitală şi să-şi menţină echilibrul în ortostatism, asistat”, precizează şefa Serviciului Echipe Mobile. Cazul va rămâne în continuare în evidenţa serviciului, pentru monitorizare socială şi recuperare kinetoterapeutică până ce tânărul va împlini 18 ani.

Directorul executiv adjunct al DGASPC Suceava, Margareta Isăilă, a declarat că „serviciile oferite de echipele mobile la domiciliu sunt complementare demersurilor şi eforturilor propriei familii, aşa cum decurg din obligaţiile şi responsabilităţile părinteşti, precum şi serviciilor oferite de învăţământ şi de alţi furnizori de servicii, corespunzător nevoilor individuale ale copilului în contextul său socio-cultural şi familial”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei echipe mobile sucevene, în sprijinul a peste o sută de copii cu dizabilităţi şi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
 Vizualizări articol: 2994 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Trei echipe mobile sucevene, în sprijinul a peste o sută de copii cu dizabilităţi şi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei