Șeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a participat, pe 15 ianuarie 2017, la Cernăuţi, Ucraina, la manifestările dedicate marelui poet naţional Mihai Eminescu. Gheorghe Flutur a participat la aceste evenimente la invitaţia oficialităţilor din Regiunea Cernăuţi. La manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu au mai fost prezenţi guvernatorul Regiunii Cernăuţi, Alexandr Fisciuk, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ivan Muntean, primarul Cernăuţiului, Oleksi Kaspruk, consulul general al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan, în timp ce judeţul Suceava a mai fost reprezentat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Viorel Seredenciuc, primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, precum şi directorul Bibliotecii „I.G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş.
Gheorghe Flutur a depus o coroană de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din Cernăuţi, după care a ţinut să transmită un salut românilor din această regiune. „Ziua de 15 ianuarie, ziua naşterii poetului Mihai Eminescu, este marcată, începând din 2011, în fiecare an, ca Zi a Culturii Naţionale. Și cu această ocazie am transmis un salut românilor din Regiunea Cernăuţi, pe care i-am felicitat pentru eforturile pe care le fac pentru a păstra limba română şi tradiţiile. De asemenea, am ţinut să mulţumesc autorităţilor de la Cernăuţi pentru colaborare şi sprijinul acordat. În acelaşi timp am reamintit şi de sprijinul nostru pentru minorităţile din judeţul Suceava”, a precizat şeful administraţiei judeţene.
Tot pe 15 ianuarie, Gheorghe Flutur a fost prezent, la Cernăuţi, la evenimentul „Malanca Fest 2017”, la care au participat 46 de grupuri. La acest eveniment, judeţul Suceava a fost reprezentat de „Capra” de la Malini şi Ansamblul "Piatra Șoimului" din Câmpulung Moldovenesc.
Gheorghe Flutur a precizat că în discuţiile cu oficialităţile regionale din Cernăuţi a convenit ca în perioada următoare să fie reluate demersurile pentru modernizarea punctului de trecere a frontierei Siret – Porubnoe, şi deschiderea altor patru noi puncte la Vicovu de Sus – Crasnoilsk, Climăuţi – Fântâna Albă, Ulma – Ruska şi Izvoarele Sucevei – Șhepit. În acelaşi timp, autorităţile din Suceava şi Cernăuţi au convenit dezvoltarea colaborării în domenii precum sănătate, învăţământ, situaţii de urgenţă, dar şi a reprezentanţilor mediului de afaceri, aşa cum este prevăzut în protocolul semnat anul trecut la Suceava.