Încet, încet, gadgeturile inteligente înlocuiesc electrocasnicele de care gospodinele s-au folosit vreme îndelungată, noile produse de pe piaţă promiţând să uşureze viaţa celor care petrec mult timp în bucătărie.
Cuptoarele sau frigiderele „smart”, care pot fi controlate direct de pe telefonul mobil, îşi fac tot mai mult loc pe rafturile magazinelor din România.
În ton cu ultimele inovaţii de pe piaţă, un masterand al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) propune o oală inteligentă care vine la pachet cu un sistem de reducere a consumului de gaz, putând fi folosită atât în bucătăriile obişnuite, dar şi în scopuri industriale. Cu alte cuvinte, tânărul propune o metodă prin care mâncarea poate fi gătită cu costuri mai mici, prin reducerea consumului de gaz pe termen lung, fără a afecta însă proprietăţile şi gustul alimentelor.
Proiectul „System to reduce gas consumption”, al lui Marius Ioan Hatnean, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, este în curs de brevetare de către OSIM.
Oală încălzită cu ajutorul unui rezistor
În demersul său, Marius a fost ajutat şi coordonat de universitarul Călin Ciufudean.
Potrivit lui Marius, „proiectul <System to reduce gas consumption> a început în urmă cu doi ani, când trebuia să-mi aleg un proiect de cercetare pentru lucrarea de licenţă. Sistemul de reducere a consumului de gaz este un sistem eficient mai ales pe termen lung. Are la bază module generatoare termoelectrice care generează energie electrică, acestea fiind montate pe capacul oalei. Energia electrică generată de aceste module se întoarce în circuitul oalei şi este folosită pentru a încălzii un rezistor care este prins de capac şi care coboară în interiorul oalei, până la baza acesteia, căldura degajată de rezistor fiind folosită pentru a încălzi alimentele din oală. Astfel, avem două surse de căldură, rezistorul şi flacăra de la aragaz. Pentru că e un surplus de căldură, pentru o temperatură constantă în interior, se va reduce flacăra. Energia electrică produsă în capacul oalei este monitorizată în timp real de un senzor de curent. Datele preluate sunt transmise printr-un modul de radiocomunicaţii către un microcontroler care reglează debitul de gaz”.
Un alt avantaj al acestui sistem este dat de senzorul de gaz, care detectează scurgeri de gaz, oprirea alimentarii realizându-se automat.
Marius povesteşte că, într-o primă fază, vreme de aproape un an de zile, s-a documentat cu privire la produsele simulare de pe piaţă, la oale care integrează tehnologia şi care îşi dovedesc eficienţa.
Despre proiectul lui spune că reducerea consumului de gaz este între 10 şi 15%, pe termen lung fiind eficient.
„Cât timpul de preparare depăşeşte jumătate de oră, e rentabil. E o investiţie recuperabilă în timp. Mai ales că gazul este o resursă epuizabilă în următorii ani, iar energia electrică e o resursă regenerabilă”, spune Marius.
Acesta spune că proiectul ar putea fi îmbunătăţit prin introducerea unui senzor de temperatură în interiorul capacului şi comunicarea şi reglarea temperaturii din oală de pe telefonul mobil.
Premii
Prima participare a proiectului „System to reduce gas consumption” în cadrul unei competiţii a fost în primăvara lui 2016, la Salonul de Inventică pentru Tinerii Cercetători, de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, unde a obţinut Marele Premiu.
Totodată, în luna noiembrie, la workshopul de inventică „Bring IT on”, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, a obţinut premiul I şi un premiul special din partea unui sponsor.