La sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava au loc întâlniri periodice între reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava - Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi şi asistenţii sociali din primăriile din judeţ. Prima întâlnire a avut loc pe 6 ianuarie, când asistenţii sociali din 29 de primării s-au întâlnit cu specialişti din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă (SEC) a Copilului cu Dizabilităţi şi au discutat pe marginea noilor formulare şi a modului de completare a acestora, după ce legislativul a modificat formularele necesare întocmirii dosarului în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi într-un grad de handicap.
Vineri, 13 ianuarie, a avut loc o nouă întâlnire la sediul DGASPC Suceava, la care au participat, pe lângă reprezentanţii DGASPC Suceava (dir. adj. Margareta Isăilă, şeful serviciului juridic, Iulia Precop, şi specialişti din cadrul SEC) şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, ai Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava etc., care au dezbătut modalităţile de aplicare a noilor modificări legislative şi au pus bazele unei colaborări mai strânse între instituţii şi specialişti.
Primăriile au un rol important în evaluarea condiţiilor în care creşte copilul
Şefa Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi Suceava, Niculina Doina Daneliuc, ne-a spus că vor urma întâlniri şi cu celelalte primării, în funcţie de managerul de caz pe zonă, stabilit în cadrul SEC a Copilului cu Dizabilităţi, “pentru că primăriile au un rol important în evaluarea condiţiilor în care creşte copilul (prin ancheta socială) şi în identificarea nevoilor copilului, prin evaluarea factorilor ce creează mediul din familie, şcoală şi comunitatea în care se dezvoltă copilul”. Niculina Doina Daneliuc a mai precizat că s-au trimis prin poştă, la toate cele 114 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava, adrese cu privire la modificările legislative şi modele după noile formulare care sunt necesare întocmirii dosarului de handicap (model anchetă socială, fişa cu factorii de mediu, instrucţiuni de completare, model plan de servicii pentru copilul aflat în situaţie de risc, fişa medicală sintetică de la medicul de familie, fişa psihologică - obligatorie la prima prezentare pentru toţi copiii, de la un psiholog clinician acreditat şi înscris la Direcţia de Sănătate Publică Suceava, indiferent de dizabilitatea pe care o au, fişa psihopedagogică, pentru toţi copiii care urmează o formă de învăţământ: învăţământ la domiciliu, în cadrul unui centru de educaţie specială incluzivă, grădiniţă specială sau în învăţământul de masă, începând cu învăţământul preşcolar, într-un centru de zi sau centru de recuperare etc.). Certificatul medical tip A5 nu a suferit modificări şi se eliberează de unităţile medicale sanitare şi cabinetele care se regăsesc pe lista publicată pe site-ul DSP Suceava (www.dspsv.ro,secţiunea Noutăţi).
Noile formulare se pot găsi pe site-ul Protecţiei Copilului, la sediul DGASPC Suceava şi la primăriile de domiciliu
Pe site-ul Direcţiei de Protecţie a Copilului Suceava (www.dpcsv.ro/ro), la secţiunea Legislaţie s-au postat noile reglementări, iar la secţiunea Info/Formulare au fost postate toate formularele noi, necesare întocmirii dosarului de handicap pentru copilul cu dizabilităţi, care vor fi prezentate, împreună cu reprezentatul legal (un părinte, ambii sau persoana căreia i-a fost încredinţat copilul printr-o măsură de protecţie sau sentinţă judecătorească), la evaluarea complexă în cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi - DGASPC Suceava. Noile formulare se pot prelua şi de la primăriile de domiciliu şi de la sediul DGASPC Suceava. “Pentru cazurile copiilor cu dizabilităţi care urmează să se prezinte pentru evaluare în vederea încadrării în grad de handicap, la Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi, reprezentanţii legali sunt rugaţi să completeze dosarul cu noile formulare, deoarece dosarele incomplete nu vor putea fi înaintate Comisiei de Protecţia Copilului Suceava pentru eliberarea certificatului de handicap. Formularele care au suferit modificări sunt: Fişa de evaluare psihologică, Fişa medicală sintetică, Fişa psihopedagogică (înlocuind traseul educaţional), Ancheta socială şi anexa anchetei sociale - Factori de mediu (document nou introdus)”, a mai completat Niculina Doina Daneliuc.