Gerul năprasnic din ultimele zile a făcut ca cele mai multe dintre cursurile de apă din judeţ să îngheţe. Podurile de gheaţă formate au grosimi între 6 şi 40 de cm şi se întind pe lungimi chiar şi de zeci de kilometri. Cele mai mari poduri de gheaţă sunt în zona de munte, acolo unde şi temperaturile au coborât constant în jurul valorii de minus 20 de grade Celsius.
Pe râul Dorna, tronsonul de la izvoare până la confluenţa cu pârâul Dornişoara, s-a format un pod de gheaţă cu o lungime de 27 km şi o grosime de 40 cm. Pe acelaşi curs de apă, pe tronsonul de la confluenţa cu pârâul Dornişoara şi până la confluenţa cu pârâul Teşna, grosimea gheţii este între 30-40 cm, iar podul de gheaţă este în alternanţă cu podul de gheaţă cu ochiuri pe o lungime de 9 km.
Un alt curs de apă pe care frigul a transformat totul în gheaţă este râul Neagra, afluent de dreapta al râului Bistriţa, în oraşul Broşteni. Aici, pe tronsonul izvoare-confluenţă, pe râul Bistriţa s-a format un pod de gheaţă în alternanţă cu gheaţă la maluri pe o lungime de 35 km şi o grosime de 15-20 cm.
Specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava monitorizează toate zonele pentru a putea interveni în cazul în care se încălzeşte şi apare pericolul de inundaţii.
Situaţia de pericol apare la producerea de blocaje cu gheţuri, iar în judeţ sunt mai multe zone critice, în cele mai multe cazuri pe râul Bistriţa.
Autorităţile stau cu ochii pe podurile de gheaţă
Pentru reducerea eventualelor efecte ale fenomenului de zăpor pe râurile Bistriţa şi Moldova, dar şi pe afluenţii acestora, pentru iarna 2016-2017 a fost întocmit un plan cu mai multe măsuri preventive: „Verificarea şi întreţinerea secţiunilor de scurgere în zonele podurilor şi podeţelor unde se pot forma aglomerări de gheţuri. Îndepărtarea din zona albiilor majore a depozitelor cu material lemnos (buşteni, cherestea), stoguri de furaje sau a altor materiale care pot fi antrenate de apă. Asigurarea permanenţei la nivelul primăriilor cu membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă ale comunelor Cârlibaba, Ciocăneşti, Iacobeni, Dorna Arini, Crucea, Broşteni, Poiana Stampei, Coşna, Dorna Candrenilor, Panaci, Şaru Dornei, Fundu Moldovei, al oraşului Broşteni şi al municipiul Vatra Dornei”, a arătat Daniel Drăgoi, directorul SGA Suceava.
Acesta a adăugat că mijloacele de alarmare trebuie verificate pentru a putea fi folosite în caz de nevoie, iar dacă se impune trebuie trecut la pasul următor, evacuarea populaţiei, a animalelor şi a bunurilor.
Pentru a evita şi alte lucruri neplăcute care pot apărea ca urmare a formării podurilor de gheaţă, Daniel Drăgoi a transmis următoarea atenţionare: „Recomandăm populaţiei să evite traversarea pe poduri de gheaţă a cursurilor de apă sau a lacurilor de acumulare, dar şi practicarea sporturilor pe apa îngheţată, deoarece, din cauza fluctuaţiilor de temperatură prognozate pentru perioada următoare, grosimea gheţii nu poate susţine greutate mare”.