Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a aprobat alocarea de fonduri europene pentru continuarea a 11 proiecte din mai multe regiuni din România, printre care şi unul din judeţul Suceava. Valoarea totală a finanţării din partea Uniunii Europene pentru cele 11 proiecte este de 500 de milioane de euro. „Prin deciziile adoptate am facilitat continuarea acestor proiecte, începute în perioada 2007–2013, în actuala perioadă de programare. Sunt proiecte esenţiale pentru dezvoltarea României şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor", a precizat Corina Creţu.
Proiectul pentru judeţul Suceava vizează dezvoltarea sistemului de management al deşeurilor şi are o valoare de 4,047 de milioane de euro, la care se adaugă TVA. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc a precizat că fondurile sunt alocate pentru finalizarea proiectului Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), aflat deja în implementare. Viorel Seredenciuc a spus că trei investiţii, respectiv staţiile de transfer deşeuri de la Fălticeni şi Rădăuţi, precum şi finalizarea gropii ecologice de deşeuri de la Pojorâta, au fost trecute în a doua etapă a proiectului, fiind finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Reamintim că proiectul SMID a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, valoarea iniţială fiind de 51,761 de milioane de euro.
Proiectul a inclus construcţia a două noi depozite de deşeuri, la Moara şi Pojorâta, primele celule cu o capacitate de 1,38 de milioane de tone, respectiv 0,39 de milioane de tone; închiderea şi reabilitarea a şapte depozite de deşeuri neconforme - la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc; construcţia a trei staţii de transfer la Rădăuţi (capacitate de 40.575 t/an), Fălticeni (27.544 t/an) şi Câmpulung Moldovenesc (11.197 t/an) şi modernizarea a două staţii de transfer existente la Gura Humorului (16.691 t/an) şi Vatra Dornei (11.787 t/an). De asemenea, proiectul include construcţia unei staţii de sortare la Moara (28.600 t/an), furnizarea unei unităţi de compostare individual în zonele suburbane şi rurale şi de tocătoare pentru compostarea in situ a deşeurilor din parcuri şi grădini, precum şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor (incluzând măsuri de publicitate şi conştientizare a publicului în vederea reducerii cantităţii de deşeuri sau separarea materialelor reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile la sursă).