Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 ian 2017 - Anul XXII, nr. 8 (6424)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sprijin temporar

Aproape 120 de minori care provin din familii dezorganizate, copii orfani, abuzaţi, internaţi în Centrul de primire în regim de urgenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 120 de copii care provin din familii dezorganizate sau monoparentale, familii fără posibilităţi materiale, copii orfani, abuzaţi sau aflaţi în situaţie de risc, copiii găsiţi de poliţie cerşind pe străzile municipiului Suceava sau minorii fugiţi din alte judeţe care s-au aciuat cu alţi tineri ai străzii, la periferia oraşelor sau în gări, au fost internaţi anul trecut în Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat, neglijat şi exploatat, din cadrul Serviciului multifuncţional de tip rezidenţial Suceava. Anul trecut au fost internaţi în acest centru de tip rezidenţial 116 copii, în timp ce în anul 2015 s-au înregistrat 106 minori în situaţie de risc care au primit sprijin din partea reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, în subordinea căreia este şi Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat, neglijat şi exploatat.

 

Adunaţi de pe străzi şi duşi la Centrul de urgenţă

Printre beneficiarii serviciilor Centrului de primire în regim de urgenţă s-au numărat şi cei patru minori cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani (fraţi şi surori), din oraşul Frasin, găsiţi pe stradă (fără a fi însoţiţi de vreo persoană majoră) de poliţiştii de la Poliţia oraşului Frasin. Copiii au fost conduşi de poliţişti la sediul subunităţii, aceştia relatând faptul că mama lor, în vârstă de 43 de ani, localnică, consumă zilnic băuturi alcoolice şi nu se preocupă de creşterea lor. În casa unde ar fi trebuit să crească cei patru copilaşi condiţiile de trai erau deficitare, locuinţa nu era încălzită, iar minorii au susţinut că mama lor i-a lăsat fără mâncare.

Totodată, din discuţiile purtate cu vecinii familiei nimeni nu a putut da relaţii cu privire la locul unde s-ar putea afla mama copiilor. Cei patru frăţiori au fost internaţi la Centrul de primire minori în regim de urgenţă Suceava. În acest caz s-a întocmit şi un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „rele tratamente aplicate minorului”.

Un alt caz care a ajuns de mai multe ori în atenţia Centrului de primire minori în regim de urgenţă Suceava a fost şi cel al unei adolescente în vârstă de 16 ani, din comuna Putna, care a avut şi câteva tentative de suicid. Fata era cunoscută cu probleme de sănătate pentru care ar fi trebuit să ia un tratament specializat. În plus, adolescenta nu avea o relaţie foarte apropiată de familia naturală. Fata a fost internată în Centrul de primire minori în regim de urgenţă în repetate rânduri. Minora mai are patru fraţi, o soră căsătorită în străinătate şi alţi trei fraţi care locuiesc împreună cu mama, la Putna.

 

Plan de servicii individual pentru fiecare copil

Odată ajunşi în Centrul de primire în regim de urgenţă Suceava, în prezenţa psihologilor unii copii au povestit cum au fost bătuţi cu bestialitate de taţii alcoolici, alţii au povestit printre lacrimi cum au fost abuzaţi şi ameninţaţi în cele mai cumplite feluri ca să „îşi ţină gura”, iar alţii au povestit că mamele lor sunt consumatoare de alcool şi îi lasă flămânzi zile în şir. Toţi aceşti copii beneficiază de consiliere psihologică chiar de la internarea în centru. Minorii rămân internaţi până ce Protecţia Copilului se pronunţă cu privire la măsura de protecţie care este cea mai potrivită pentru ei, însă nu mai mult de două săptămâni.

În acest timp, asistenţii sociali şi psihologii trebuie să găsească o soluţie în favoarea copiilor. Imediat după internare, personalul centrului face un plan de servicii individual pentru fiecare copil/tânăr, după care se ia legătura cu primăria din localitatea de domiciliu a minorului, se cere o anchetă socială, se stă de vorbă cu minorul, cu cei care aduc minorul în centru, poliţie, reprezentanţi ai primăriei, pentru a cunoaşte care este situaţia acestuia, iar minorul intră într-un program de consiliere psihologică.

Reprezentanţii DGASPC Suceava ne-au spus că „pe toată perioada cât sunt internaţi în Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat, neglijat şi exploatat, minorii primesc hrană, îmbrăcăminte, beneficiază de asistenţă medicală, juridică, de suport emoţional şi, după caz, de consiliere psihologică. Scopul final este reintegrarea familială şi comunitară a minorului. Dacă nu se poate face reintegrarea în familie, copiii pot ajunge în grija unui asistent maternal profesionist sau pot fi transferaţi într-un alt centru de plasament”.

 

Accesul copiilor necăjiţi în cadrul serviciului de primire se face pe baza dispoziţiilor de plasament în regim de urgenţă

Copiii care au fost abuzaţi, dar şi adulţii care doresc informaţii sau intenţionează să-şi ajute un prieten aflat în dificultate, cei care au nevoie de sfaturi şi suport în demersul lor de a rezolva problemele copiilor cărora li s-au încălcat drepturile, toate persoanele care doresc să sesizeze un caz de abuz pot să sune la „Telefonul copilului” - 0230 983, unde răspunde în permanenţă un angajat (un specialist în drepturile copilului sau un asistent social) al Serviciului multifuncţional de tip rezidenţial Suceava, situat pe strada Dragoş Vodă nr. 10, Suceava.

Accesul copiilor necăjiţi în cadrul serviciului de primire se face pe baza dispoziţiilor de plasament în regim de urgenţă, emise de conducerea Protecţiei Copilului Suceava sau de instanţa judecătorească.

 

Dată în urmărire naţională, după ce a fugit de la domiciliul mamei

O minoră în vârstă de 15 ani a fugit de la domiciliul mamei în luna noiembrie a anului trecut, fiind dată în urmărire naţională. Fata a fost identificată de poliţie pe raza altui judeţ, la domiciliul unui bărbat în vârstă de aproximativ 45 de ani, şi a fost predată la Centrul de primire minori în regim de urgenţă din judeţul respectiv. Ulterior, minora a fost adusă şi internată în Centrul de primire minori Suceava. Adolescenta provine dintr-o căsătorie anterioară a mamei, iar în urma divorţului a fost încredinţată acesteia. Minora este afectată emoţional de faptul că tata nu doreşte să păstreze legătura cu ea. Din acest motiv, fata a mai părăsit şi în altă situaţie domiciliul mamei, plecând tot la persoana în compania căreia a fost găsită.

Rodica Ilisei, şefa Centrului de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat, neglijat şi exploatat, din cadrul Serviciului multifuncţional de tip rezidenţial Suceava, ne-a spus că „minora nu conştientizează riscurile la care a fost expusă şi consecinţele acţiunilor ei. În prezent, minora este inclusă într-un program de consiliere psihologică şi socială.”   

 

 A fugit de acasă după ce tatăl lui l-a pedepsit că a stricat o telecomandă

Tot la Centrul de primire minori Suceava a ajuns şi un copil în vârstă de 10 ani, adus de Poliţia municipiului Suceava. Copilul plecase de la domiciliu deoarece a fost pedepsit de tată. Băiatul a luat o maşină de ocazie, iar de pe telefonul şoferului a sunat o persoană cunoscută (care a ajutat în repetate rânduri familia cu alimente, bani, haine), relatându-i că se află în Şcheia, deoarece tatăl lui l-a pedepsit pentru că a stricat o telecomandă.

“Minorul a refuzat să se întoarcă acasă, motiv pentru care acea persoană de încredere a sunat la poliţie, iar un agent de poliţie a adus copilul la sediul unităţii noastre. Pe perioada găzduirii, minorul a beneficiat de consiliere psiho-socială. Prin dispoziţie de urgenţă, copilul beneficiază de o măsură de protecţie în cadrul DGASPC Suceava, unde îi sunt asigurate toate condiţiile pentru o bună creştere şi dezvoltare. Deoarece părinţii nu sunt de acord cu măsura de protecţie, cazul a fost înaintat spre soluţionare către instanţa judecătorească”, a explicat Rodica Ilisei.

La Centrul de primire minori în regim de urgenţă Suceava se află acum şi un copil în vârstă de 5 ani, împreună cu mama sa. Femeia are domiciliul în Cluj. Duminică, 8 ianuarie, era în trecere prin municipiul Suceava. Din cauza vremii nefavorabile, a solicitat ajutorul unui preot din municipiul Suceava, care i-a condus la Centrul de primire în regim de urgenţă, unde este găzduită până când condiţiile meteo le vor permite întoarcerea la domiciliu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 120 de minori care provin din familii dezorganizate, copii orfani, abuzaţi, internaţi în Centrul de primire în regim de urgenţă.
 Vizualizări articol: 2055 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 120 de minori care provin din familii dezorganizate, copii orfani, abuzaţi, internaţi în Centrul de primire în regim de urgenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Țigări de foi (versiunea dulce cu cremă de vanilie) Un desert rapid, foarte interesant, crocant și surprinzător, în bună parte de inspirație marocană, dar cu ingrediente banale găsite în orice supermarket românesc... Durează relativ puțin prepararea, iar din farfurie preparatul... Citeşte