Garda Forestieră Suceava este prima instituţie de control silvic din ţară care a luat iniţiativa de a utiliza tehnologiile moderne în combaterea tăierilor ilegale de pădure, dar şi în monitorizarea suprafeţelor forestiere, în cazul unor situaţii deosebite.
Mai exact, cu ajutorul unei drone performante, al tabletelor cu care au fost dotaţi toţi inspectorii silvici şi al unor softuri speciale, vor fi identificate zonele afectate de tăieri ilegale, vor fi identificate zonele calamitate şi vor fi identificate mai uşor incendiile forestiere sau focarele de infestare cu dăunători.
În urma propunerilor formulate de Garda Forestieră Suceava, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat un proiect pilot, prin care a dotat două dintre cele nouă instituţii de acest gen din ţară cu aparatură modernă şi soft specializat, prin care informaţiile obţinute din teren vor fi corelate cu programul naţional „Inspectorul Pădurii”.
„Gărzile Forestiere Suceava şi Ploieşti sunt primele din cele nouă existente la nivel naţional la care se va testa utilizarea dronei şi a tehnicii de calcul moderne în depistarea zonelor afectate de tăieri ilegale. Drona va mai fi utilizată şi pentru identificarea arboretelor afectate de doborâturi de vânt sau zăpadă, localizarea incendiilor forestiere, precum şi la evoluţia focarelor de infestare cu dăunători. Utilizarea combinată a imaginilor capturate din aer şi a hărţilor forestiere georeferenţiate va permite localizarea şi măsurarea suprafeţelor de fond forestier afectate de perturbări. Imaginile obţinute vor fi corelate şi cu datele din aplicaţia Inspectorul Pădurii”, a declarat inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel. Instituția pe care o conduce are atribuții de monitorizare și control a suprafețelor forestiere din cinci judeţe – Suceava, Bacău, Neamţ, Botoşani şi Iaşi.
În cadrul acestui program pilot, membrii Gărzii Forestiere Suceava au fost dotaţi şi cu un număr de 47 de tablete, care vor fi folosite pentru eficientizarea activităţii.
Dacă programul pilot demarat la Suceava şi Ploieşti va da rezultate bune, aceste măsuri vor fi extinse la toate Gărzile Forestiere din ţară, mai ales că imaginile obţinute de la înălţime pot fi utilizate foarte bine atât pentru urmărirea evoluţiei în timp a suprafeţelor împădurite, cât şi ca dovadă în diverse situaţii (ex. tăieri ilegale), mai ales că, prin intermediul softurilor adiţionale şi al hărţilor georeferenţiate, se pot măsura cu mare precizie suprafeţele fotografiate.