Peste 30 de incendii au izbucnit în judeţul Suceava în interval de 48 de ore, de vineri dimineaţă şi până ieri dimineaţă. Cele mai multe incendii au pornit de la coşuri de fum şi de la sistemele de încălzire, în legătură directă cu temperaturile foarte scăzute de afară şi de suprasolicitarea acestora.
Pompierii au lucrat în condiţii extrem de vitrege, pe temperaturi foarte scăzute.
Câteva incendii au distrus case iar doi oameni au murit după incendiile care le-au cuprins casele.
Incendii mari, care au distrus case
Vineri, în jurul orei 13.00, pompierii de la Detaşamentul Fălticeni, împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Boroaia, au intervenit cu trei autospeciale la un incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Săscuţa, comuna Boroaia. Focul a pornit de la acoperişul casei, care a ars pe 60 de mp, lăsând o familie fără acoperiş deasupra capului.
Incendiul a izbucnit de la coşul de fum, care a generat efect termic şi a aprins un material combustibil din apropiere.
Un alt incendiu mare, care a distrus o casă, a izbucnit vineri seară la Bogdăneşti. Alarma s-a dat în jurul orei 21.40, iar pompierii ajunşi la faţa locului nu au mai putut face mare lucru, casa arzând în totalitate.
În acest caz focul a pornit de la un sistem de încălzire suprasolicitat, care a aprins materialele textile din casă. Vineri noapte, un început de incendiu a fost şi într-o casă din municipiul Suceava, pe strada Nicolae Grigoresu. Flăcările au izbucnit în camera centralei, însă din fericire a fost stopat la timp. Şi în acest caz, focul a pornit de la coşul de evacuare a fumului neprotejat corespunzător faţă de materialele combustibile (izolaţie din polistiren).
Un incendiu a făcut prăpăd la Cotârgaşi - Broşteni
Probleme şi mai mari au fost după izbucnirea unui incendiu în satul Cotârgaşi, oraşul Broşteni. Alarma s-a dat în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2.15. Cum zona Broşteniului este una slab acoperită, pompierii suceveni au solicitat sprijin colegilor de la Neamţ. La faţa locului au intervenit pompieri de la Detaşamentul Vatra Dornei, de la Garda de Intervenţie Poiana Teiului, de la ISU Neamţ, dar şi echipajele de pompieri voluntari, de la Broşteni şi de la Borca - Neamţ.
„La sosirea echipajelor ardeau acoperişul casei de locuit, o construcţie corp comun, formată din două anexe, şi o parte din astereala unei case învecinate, cu pericol de propagare la vecinătăţi”, a declarat plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni.
Focul a fost lichidat în totalitate abia sâmbătă dimineaţă, la ora 9.00.
A ars acoperişul unei case, pe 100 mp şi construcţia corp comun din aceeaşi gospodărie, formată dintr-un atelier şi un depozit de furaje, pe 75 mp. Flăcările au mai afectat şi aproximativ opt metri pătraţi din astereala casei învecinate. În incendiu au pierit 20 de găini şi 10 iepuri de casă.
În cazul acestui incendiu, cauza probabilă a izbucnire a flăcărilor a fost un scurtcircuit produs la cablul defect al unui motor electric, aflat în atelierul gospodăriei.
Sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 8.00, pentru pompierii de la Detaşamentul Fălticeni s-a dat alarma din nou, pentru a treia oară în mai puţin de 24 de ore. Militarii Detaşamentului de Pompieri Fălticeni, împreună cu lucrătorii de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor Boroaia şi Bogdăneşti au intervenit cu cinci autospeciale cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din satul Praxia, comuna Fântâna Mare.
La sosirea echipajelor, ardeau în totalitate două anexe gospodăreşti, existând pericolul de propagare la întreaga gospodărie.
Incendiul a fost lichidat la ora 9.30. Au ars adăpostul de animale, o anexă din lemn pe 20 mp şi alte bunuri. În incendiu a pierit o bovină.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de amplasarea necorespunzătoare a unui generator electric faţă de materialele combustibile.
Zile de coşmar pentru pompieri
Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni, a descris complexitatea intervențiilor; „În ultimele 48 de ore, intervenţiile pentru localizarea şi lichidarea incendiilor au fost deosebit de grele, în condiţii vitrege, cu temperaturi foarte scăzute şi vânt puternic, care puteau determina propagarea cu rapiditate a flăcărilor la construcţiile din preajma focarelor”, a mai menţionat Alin Găleată. Având în vedere condiţiile extreme, pompierii ISU se declară mulţumiţi că nici unul dintre incendii nu a fost scăpat de sub control, iar flăcările au fost localizate şi lichidate în limitele găsite.