Ancheta poliţiştilor în cazurile de tăieri ilegale de arbori prin înscenarea unor calamităţi naturale, pe raza Ocolului Silvic Vatra Dornei, a ajuns la un număr total de nouă inculpaţi, din care cinci sunt silvicultori. Printre ei se regăseşte şi şeful Ocolului Silvic Vatra Dornei, Ionuţ Abutnăriţei, care este însă cercetat în libertate, fără nici o restricţie.
Iniţial, Judecătoria Vatra Dornei luase decizia că trei dintre inculpaţi să fie plasaţi în arest la domiciliu, însă instanţa de apel, Tribunalul Suceava, a schimbat măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.
Arbori smulşi din rădăcini, cu utilaje, pentru a părea că au fost doborâţi de furtuni
Pe 20 decembrie 2016, poliţiştii din Vatra Dornei, sprijiniţi de colegi de la Serviciul de Ordine Publică şi luptători de la Serviciul de Acţiuni Speciale, au efectuat 14 percheziţii domiciliare. Au fost vizaţi silvicultori de la Ocolul Silvic Vatra Dornei şi omul de afaceri dornean Mirel Bulugheană. Modul de operare era cunoscut organelor de cercetare penală, după ce în vara lui 2016 Garda Forestieră Suceava descoperise două cazuri de acest gen, în zona Vatra Dornei. De altfel, ancheta a plecat chiar de la cele două cazuri.
Inspectorii au constatat la vremea respectivă în teren că au fost doborâţi arbori cu utilaje cu troliu folosind cabluri, copacii fiind smulşi din rădăcini astfel încât să pară doborâţi de furtuni. Tăierile se făceau după ploi însoţite de vânt, pentru a se putea da o justificare dezastrului din fondul forestier. Astfel, lemnul tăiat ilegal ajungea pe piaţa neagră, prin intermediul unei firme din Vatra Dornei, administrată de Mirel Bulugheană, considerat lider al grupării. Faptele nu ar fi putut fi comise fără complicitatea celor de la Ocolul Silvic Vatra Dornei, sunt convinşi anchetatorii.
Prejudiciul din cele două cazuri de tăieri au fost calculat la aproximativ 30.000 de lei.
Şase dintre inculpaţi sunt sub control judiciar
Afaceristul Mirel Bulugheană, din Vatra Dornei, şi silvicultorii Ionuţ Zoiţa, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, cu domiciliul în comuna Slatina, şi Nicuşor Monor, inginer silvic în cadrul aceluiaşi ocol, domiciliat în Ipoteşti, au fost cei trei inculpaţi arestaţi la domiciliu de Judecătoria Vatra Dornei, la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.
Măsura mai blândă a controlului judiciar a fost stabilită pentru Mihai Danea, din Vatra Dornei, Viorel Gurău, tot din Vatra Dornei, şi Răzvan Prelipceanu, din Dorna Arini. Primii doi erau angajaţi ai lui Mirel Bulugheană, iar ultimul un intermediar în tăierile ilegale, susţin anchetatorii. În momentul de faţă, toţi cei şase amintiţi mai sus se află sub măsura controlului judiciar, după ce primilor trei li s-a admis contestaţia de schimbare a arestului la domiciliu. Ei sunt aşadar liberi dar au impuse mai multe obligaţii şi restricţii. Printre obligaţiile impuse se numără şi aceea ca inculpaţii să nu comunice între ei.
În afara celor şase, pe lista inculpaţilor se mai găsesc încă trei nume, toţi silvicultori. Este vorba de Petrică Paţa, pădurar, Constantin Ţurcanu, inginer silvic şi şeful de ocol Ionuţ Abutnăriţei. Cei trei sunt cercetaţi fără restricţii, acuzaţiile împotriva lor fiind mai puţine.
Silvicultorii spun că amploarea dată neregulilor este departe de realitate
Silvicultorii cercetaţi în acest dosar se declară victimele unei acţiuni heirupiste în acest dosar, care din punctul lor de vedere a primit o amploare nejustificată. Prejudiciul oficial, stabilit în prima fază a anchetei, este de doar 30.000 de lei, din cele două cazuri de doborâturi descoperite din vara anului trecut. Prejudiciul este mic în comparaţie cu desfăşurarea de forţă de la percheziţii şi cu numeroasele bunuri care au fost ridicate, inclusiv autoturisme de teren.
Silvicultorii spun că nu au nici o legătură cu cele două tăieri ilegale prin înscenarea unor calamităţi naturale şi nu pot fi acuzaţi decât că cel mult nu au făcut suficiente verificări, pe fondul volumului imens de lucru.
De cealaltă parte anchetatorii ar putea veni cu noi acuzaţii legate şi de alte tăieri.
Rămâne de văzut cum se va concretiza acest dosar şi dacă toţi cei nouă inculpaţi vor fi trimişi în judecată.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, toţi cei amintiţi în acest material se bucură de prezumţia de nevinovăţie.