Astăzi, 06.01.2017, de Marea Sărbătoare a Botezului Domnului Nostru Iisus Hristos, noi, bosâncenii, ar fi trebuit să sărbătorim 150 de ani de la înfiinţarea Formaţiei Civile de Pompieri din Bosanci, prima din Moldova, dar şi de la confecţionarea primei cruci de gheaţă care a devenit o jertfă şi un legământ al Pompierilor voluntari din Bosanci ca în fiecare an de Bobotează să se facă câte o cruce de gheaţă la bisericile din comuna noastră. Dar dumneavoastră, dle primar, nu ştiţi aceste lucruri. În aceeaşi zi, după Liturghie şi sfinţirea apei, o procesiune în frunte cu preoţii din comună merg la instituţiile publice pentru a stropi cu agheasmă. Dar dumneavoastră, dle primar, nu numai că nu credeţi în aceste lucruri, însă aţi interzis după 150 de ani ca preotul să intre în primărie pentru a stropi cu agheasmă. Nu este posibil, dle primar, să ne interziceţi nouă, ortodocşilor, să facem ceea ca au făcut şi strămoşii noştri sute de ani.
Primăria este un loc public, unde poate intra oricine, iar datinile şi obiceiurile, precum şi credinţa fiecăruia dintre noi trebuie respectate chiar dacă vă place sau nu.
Cuţitul a ajuns la os:
1. Pe data de 15 august, de Sf. Maria, ne-aţi reproşat că ne-am permis să aducem muzică pe imaş, acolo unde se juca o partidă de fotbal şi se sărbătorea hramul Bisericii. Ştiam că, de obicei, primarul organizează astfel de sărbători. Dumneavoastră le opriţi.
2. Pentru data de 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, şi pe 01.12.2016 aţi răspuns Prefecturii Suceava că nu organizaţi nimic în comuna Bosanci. Probabil că bunicii şi străbunicii dumneavoastră nu au fost pe front pentru apărarea Patriei noastre. De aceea, s-au găsit câţiva bosânceni inimoşi şi cu suflet să depună coroane de flori la monumentul din centrul satului.
3. Era un obicei ca o parte din copiii de la şcolile din comună să colinde conducerea primăriei. Dumneavoastră aţi fugit din primărie când au venit copiii la colindat, lăsându-vă angajaţii să-i primească. Să vă fie ruşine că nu aveţi nici o treabă cu datinile şi obiceiurile strămoşeşti. Le urâţi, domnule primar, precum şi pe cei care le promovează.
4. Pe data de 27.12.2016, la ordinul dumneavoastră a fost aruncat afară de pe scena Căminului Cultural bradul împodobit de Crăciun şi aţi rupt şi mesajul pentru bosânceni de ,,Crăciun Fericit! şi La mulţi ani!”. Noi am crezut că sunteţi primarul tuturor şi nu veţi proceda în această manieră.
5. În final nu am crezut să ajungeţi să interziceţi şi accesul preotului ortodox în Primăria Bosanci cu ocazia Bobotezei. Aţi mers mult prea departe, domnule primar.
Vă rugăm public, domnule primar, să le spuneţi bosâncenilor dacă ortodocşii să se mai aştepte la astfel de gesturi, urâte de altfel, până la finalul mandatului, iar dacă aveţi de gând să continuaţi să-i mai jigniţi pe cei aproximativ 70% dintre locuitorii comunei, vă rugăm să plecaţi acolo de unde aţi venit, să ne lăsaţi în pace.
Aleodor Nichifor, viceprimar al comunei Bosanci
( 7 ian 2017, 22:09:24
De altfel sarbatorile si unele din obiceiuri sunt un mijloc de a cheltui NEEFICIENT banii primarii si taxele platite de noi.
Bosanciul a primit o noua sansa votandu-l pe domnul Miron. felicitari domnului primar si spor la treaba,,, speram la un bosanci mai diferit can ne vom intoarce in romania.