Aflată într-un loc aproape inaccesibil, săpată în munții Făgăraş pe marginea unei stânci la o altitudine de 1600 m, chilia părintelui Arsenie Boca este un loc de rugăciune şi pelerinaj, al cărui prag este căutat de credincioşi, pentru mângâiere sufletească.
Cerul, de un albastru intens, razele soarelui care mângaie pădurile până în adâncul lor, pârâurile care străbat versanţii troieniţi de verdeaţă şi toată atmosfera de linişte, alcătuiesc un peisaj de-a dreptul cuceritor. În acest loc de basm, la izvorul Văii Sâmbăta, şi-a construit duhovnicul chilia, într-o stâncă, pe care tot părintele sculptase chipul Maicii Domnului.
Deşi iniţial se credea că părintele a lucrat singur la construcţia chiliei, lucrurile nu au stat exact aşa, conform arhitecților.
Ajutat de credincioşi, părintele a scobit, din interior spre exterior, o deschizătură în stâncă, cu înălţimea 1.75 metri şi lăţimea de 0.80 metri, cu intenția de a ajunge în inima muntelui. Construcţia nu a fost terminată, pentru că părintele a constatat că se infiltrează apă.
Chilia părintelui Arsenie Boca a rămas o mărturie nestinsă a vieţuirii sale isihaste în munţii Făgăraş, spre mângaierea tuturor celor care îi calcă pragul şi care vor ca şi părintele, să calce pe urmele sfinţeniei.
Dimitriu Roxana - www.antenasatelor.ro