Circa 19.000 de elevi din judeţ, din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a, vor trece, în luna martie, prin focul simulărilor examenelor naţionale.
Evaluările organizate de Ministerul Educaţiei vor avea loc în perioada 13-31 martie, fiind primul an când liceenii din clasele a XI-a şi a XII-a susţin testările concomitent cu elevii claselor a VIII-a. Aceştia din urmă vor fi evaluaţi la limba română şi matematică. De asemenea, elevii de clasa a XI-a vor susţine doar două probe: română şi matematică sau istorie, în schimb, colegii lor mai mari, din clasa a XII-a, vor simula toate cele trei probe scrise.
Testarea va avea loc în condiţii identice celor de la bac, cu subiecte structurate asemănător, pentru ca elevii să se familiarizeze cu atmosfera de examen.
Potrivit calendarului, pe 13 martie este programată proba scrisă la limba şi literatura română, iar pe 14 martie, proba la limba maternă.
Pe 15 martie, elevii de clasa a VIII-a susţin evaluarea la matematică, iar pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a este programată proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie).
Proba la alegere a profilului şi specializării din data de 17 martie va fi susţinută doar de elevii claselor a XII-a. Potrivit calendarului, afişarea rezultatelor se realizează pe 31 martie.
La aceste teste sunt aşteptaţi circa 7.200 de elevi de clasa a VIII-a, 6.000 de clasa a XI-a şi 6.300 de clasa a XII-a.
Metodologie aplicată în ultima zi a mandatului
Metodologia privind organizarea simulării a fost aprobată în ultima zi a mandatului ministrului Mircea Dumitru, pe 4 ianuarie. Potrivit documentului, aceste evaluări sunt organizate pentru a-i familiariza pe elevi cu rigorile unui examen, dar şi pentru a îmbunătăţi rezultatele de la examenele de la finalul studiilor gimnaziale sau liceale.
Notele obţinute vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Cum s-au descurcat elevii la simulările de anul trecut
La simulările din 2016, mai puţin de jumătate dintre elevii suceveni din clasele a XII-a au reuşit să promoveze „bacalaureatul”.
Potrivit centralizării realizate de Inspectoratul Şcolar Suceava, din cei 4.460 de elevi care au susţinut testarea, doar 2.022 (45,33%) au avut medii peste pragul de 6 (limita de promovabilitate), pe când restul de 2.438 (54,66%) de liceeni au picat simularea examenului maturităţii.
Rezultate mult mai slabe la simularea examenului de bac s-au înregistrat în rândul elevilor de clasa a XI-a, unde doar o treime dintre liceeni au reuşit să promoveze. Din numărul total de elevi prezenţi (5.072), 1.665 au obţinut note peste 6 (32,83%), iar 3.407 au obţinut note sub 6 (67,17%).
Cât priveşte simularea examenului de final de clasa a VIII-a,aproape 55% dintre elevii suceveni nu au reuşit să obţină 5, cele mai slabe rezultate înregistrându-se la proba de matematică, unde 4.587 dintre cei 7.265 prezenţi, adică 63,13%, nu au reuşit să obţină nici măcar nota 5.