Acţiunea "lebăda", începută de pompieri din a treia zi a Anului Nou, când au fost chemaţi să salveze două dintre înaripate, care erau parţial prinse de gheaţa de pe râul Suceava, în zona podului de lângă Bazar, de unde au ieşit până la urmă singure, şi-a consumat un al doilea episod aseară. Reprezentanta unei asociaţii de protecţie a animalelor a cerut sprijin Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, solicitând, nici mai mult nici mai puţin, ca pompierii să prindă lebedele, pentru a fi duse într-un adăpost, pe perioada zilelor în care se anunţă temperaturi foarte scăzute. Reprezentanta asociaţiei a spus că a fost sesizată la rândul ei de suceveni îngrijoraţi că lebedele nu vor trece peste noaptea geroasă anunţată de meteorologi.
Echipajul de la Detaşamentul de pompieri Suceava deplasat la faţa locului cu o autospecială care tracta o barcă pneumatică a constatat, deloc surprinzător, că nu prea are cum interveni. Lebedele erau în mijlocul cursului de apă, care nu era încă îngheţat. Lateralele cursului râului Suceava erau însă îngheţate, astfel că dacă s-ar fi intrat cu barca pe gheaţă aceasta s-ar fi tăiat. Plus că dacă pompierii ar fi ajuns la lebede, foarte probabil acestea ar fi zburat. Concluzia serii petrecute pe malul râului Suceava a fost că cel mai bine este ca toată lumea să plece acasă, iar lebedele să se descurce. Varianta propusă de pompieri a fost ca astăzi, pe lumină, să se încerce prinderea lebedelor cu plase pescăreşti. Asta însă dacă cei de la asociaţia de protecţie a animalelor vor găsi pe cineva dispus să o facă, eventual de la o asociaţie de pescari.
Până una, alta, cert este că lebedele de pe râul Suceava au ajuns o atracţie locală, dar şi o bătaie de cap, în special pentru pompierii de la ISU Suceava.