Centrul de informare turistică de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, la marginea drumului E 85, a fost mutat în parcul Areni, lângă Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), instituţie care a iniţiat proiectul prin care, în 2008, au fost înfiinţate trei centre turistice la Suceava, Gura Humorului şi Siret.
Cât priveşte centrul de la Suceava, de pe E 85, acesta a funcţionat până la finele lui 2011, când USV a pus lacătul pe el din cauza lipsei de personal.
Câteva luni mai târziu, clădirea din lemn a devenit nefuncţională, fiind lăsată în paragină, într-o stare deplorabilă, degradându-se tot mai mult de la zi la zi. Întreaga investiţie s-a situat în jurul cifrei de 10.000 de euro, fonduri europene accesate prin programul PHARE.
Însă controversatul proiect va fi din nou pus pe picioare, asta după ce Universitatea „Ştefan cel Mare” a primit avizul din partea Primăriei Suceava de a muta clădirea centrului turistic în parcul Areni. Printr-o hotărâre a Consiliului Local, USV a primit 30 de metri pătraţi din domeniul public al parcului, unde a fost deja amplasat punctul de informare.
Loc de joacă, aparate de gimnastică şi centru de informare turistică, toate într-un singur părculeţ
Managerul proiectului din 2008, prof. univ. dr. Elena Hlaciuc, a menţionat că centrul va deservi studenţii de la programele Economia comerţului, serviciilor şi turismului, de la Clubul de Marketing şi nu numai, care vor efectua orele de practică acolo.
„Acest centru trebuie să-şi dovedească utilitatea pentru suceveni, pentru comunitate”, a mai adăugat Hlaciuc.
Însă în timp ce proiectul iniţiat de USV va prinde din nou viaţă, vocea contestatarilor privind amplasarea în parcul Areni a început să se facă auzită. Căsuţa realizată din buşteni „muşcă” o bucată generoasă din spaţiu verde din parc, unul dintre puţinele din acea zonă a municipiului, un parc foarte aglomerat de altfel, având în vedere că acolo este şi o zonă amenajată pentru copii, dar şi aparate de gimnastică montate de Primăria Suceava.
Elena Hlaciuc a mai declarat că „centrul va fi deschis cât mai repede”, partea exterioară a acestuia trebuind finisată şi lăcuită pentru a se integra în specificul zonei. Universitarul a admis că prima alegere în ceea ce priveşte amplasarea centrului a fost una total nefericită, subliniind că lucrurile se vor schimba odată cu modificarea amplasării.
Cât priveşte dotările centrului, cei responsabili vor încerca să readucă în stare de funcţionare echipamentele digitale de informare turistică, precum şi celelalte materiale care ar putea fi folosite în continuare.