O tradiţie păstrată cu sfinţenie de peste 100 de ani, cea a ridicării crucilor de gheaţă în zilele premergătoare Botezului Domnului de către pompierii voluntari din Bosanci, a fost respectată şi în acest început de an. Temperaturile destul de ridicate din ultima perioadă, chiar dacă în timpul nopţilor au scăzut sub zero grade, i-au îngrijorat pe pompieri, care au răsuflat uşuraţi după ce au făcut câteva probe în gheaţa lacului Parţâc din apropierea satului. Grosimea gheţii, chiar dacă nu a fost ca altădată, le-a permis acestora tăierea, transportul şi confecţionarea crucilor din gheaţă, care vor fi ridicate astăzi la toate bisericile din comună şi chiar din alte localităţi. Ieri dimineaţă, înarmaţi cu drujbe şi căngi, circa 20 de pompieri voluntari au început scoaterea blocurilor de gheaţă din apa îngheţată a lacului. Aceste blocuri, de circa 300 de kilograme fiecare, urmează a fi transformate în adevărate altare de gheaţă, cu mese pe care se vor ridica crucile de diferite mărimi.
Obiceiul ridicării crucilor de gheaţă a fost păstrat cu sfinţenie la Bosanci de peste 100 de ani
Păstrat cu sfinţenie de peste 100 de ani, obiceiul ridicării crucilor de gheaţă în zilele dinaintea Bobotezei de către pompierii voluntari din sat a fost respectat şi în acest început de an. Una dintre cele mai vechi formaţiuni de pompieri voluntari a fost înfiinţată la Bosanci din anul 1867, iar câţiva ani mai târziu aceiaşi pompieri au început fasonarea crucilor de gheaţă pentru marea sărbătoare a Botezului Domnului.
Dragoş Carp, şeful serviciului de pompieri voluntari din cadrul Primăriei Bosanci, ne-a povestit:”Această tradiţie de confecţionare a crucilor de gheaţă la Bosanci durează de peste un secol, mai precis de pe la 1890 şi ceva, ca urmare a unui eveniment nedorit. Satul Bosanci a fost cuprins de un incendiu devastator, cam jumătate din sat fiind mistuit de flăcări. În urma acestui eveniment pompierii voluntari s-au hotărât şi au crezut că e de bun augur să facă această cruce de gheaţă, pe care să o doneze bisericii, pentru ca în ziua de Bobotează, în urma sfinţirii apei, fiecare să-şi ia agheasma acasă şi să stropească prin gospodărie, pentru a fi ferit de incendii şi alte primejdii.”
Nopţile reci din ultima perioadă i-au scăpat pe pompieri de drumuri lungi, în căutare de gheaţă
Temperaturile destul de ridicate din perioada Crăciunului le-a dat bătăi de cap pompierilor bosânceni, însă frigul nopţilor şi vântul stârnit în ultima perioadă au fost ca o binecuvântare pentru ei, după ce gheaţa a atins grosimi de 15 cm pe suprafaţa lacului. ”Am avut ceva emoţii, ne-am gândit că o să fie cazul să mergem în zone îndepărtate să aducem gheaţă, cum a fost cazul în alţi ani când vremea nu a fost prielnică. În urma probelor făcute zilele trecute, am constatat că gheaţa este destul de groasă, are o claritate foarte bună, se poate lucra, deci facem şi în acest an crucea de gheaţă, ca în nici un an să nu rămână nefăcută. Acesta este legământul pompierilor voluntari din Bosanci, pe care îl respectăm cu stricteţe”, ne-a relatat acelaşi Dragoş Carp.
Întreruperea unei asemenea străvechi tradiţii la Bosanci e considerată de rău augur şi pompierii fac tot posibilul să o pună în practică de fiecare dată. ”Pot să vă spun că nu a fost niciodată un an în care nu au fost cruci de gheaţă. Eu sunt cel mai vechi aici, de vreo 40 de ani, şi nu a fost un an în care să nu se facă cruci. Au fost ani în care nu a fost gheaţă chiar deloc, am mers la Facos, în Suceava, la tancurile mari de îngheţare ale lor. Puneam în nişte tăvi de 80 cm pe 80 cm şi tot făceam crucea de gheaţă”, ne-a povestit pe malul lacului Vasile Spoială, un vechi pompieri atras şi astăzi de acest vechi obicei.
Crucile de gheaţă iau drumul bisericilor, unde sunt aşteptate pentru Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei
Pompierii din Bosanci au ridicat în acest an cruci de gheaţă pentru cele trei biserici din comună (Biserica „Sf. Gheorghe” şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, ambele din satul Bosanci, şi Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva” din satul Cumpărătura), dar au tăiat plăci pentru crucile de gheaţă care vor ajunge la alte biserici din judeţul Suceava. Gheorghe Norocel a venit tocmai din comuna Mălini pentru a lua gheaţa necesară crucilor de Bobotează. ”Am venit de la Mălini, din satele Pâraie şi Suha, să facem crucile de gheaţă. Pe unde a fost apă, pe sub nişte poduri, a secat de astă toamnă, pentru că permanent luam de acolo. Dar cum a fost iarna mai goală şi fără apă, Moldova nu e îngheţată, a trebuit să venim aici. Anul trecut tot de aici am luat, e o tradiţie şi e frumos aşa, de sărbătorile de Bobotează să fie făcute aceste cruci de gheaţă”, a precizat Gheorghe Norocel.
Oamenii din Bosanci trăiesc cu speranţa că semnul crucii de gheaţă de la Bobotează ocroteşte comuna, o fereşte de nenorociri, de incendii devastatoare şi de alte necazuri. În Bosanci se păstrează tradiţia ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, preotul să meargă să sfinţească instituţiile din comună, împreună cu grupul de pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma lor specifică, purtând steagul ce-i reprezintă şi fiind însoţiţi de corul bisericii şi de alţi credincioşi.