Ministrul Educaţiei a publicat marţi, 27 decembrie, metodologia şi criteriile privind acordarea gradaţiei de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar, valabile în sesiunea 2017.
Potrivit documentului, cadrele didactice care au performanţe notabile în activităţi de prevenire şi combatere a abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii au şanse ridicate în a obţine gradaţia de merit. De asemenea, vor fi bine cotate activităţile de integrare a copiilor cu nevoi speciale în învăţământul de masă şi activităţile ce vizează progresul şcolar al elevilor în risc de abandon şcolar. Şanse mari la gradaţie vor avea şi cadrele cu rezultate în iniţierea şi managementul unor proiecte şcolare care au condus la consolidarea culturii şcolare incluzive.
Acest spor este de 25% din salariul de bază şi va fi obţinut doar de angajaţii merituoşi, începând cu data de 1 septembrie 2017.
Potrivit metodologiei, pentru a obţine gradaţia de merit sunt luate în calcul patru criterii majore al căror punctaj maxim însumat reprezintă 100 de puncte: activităţi cu valoare instructiv-educativă (70 de puncte), performanţe deosebite în inovarea didactică (10 puncte), activităţi extracurriculare şi implicarea în proiecte (15 puncte) şi contribuţia la dezvoltarea instituţională (5 puncte).
Mai exact, în cadrul criteriului activităţilor cu valoare instructiv-educativă vor fi punctate rezultatele deosebite obţinute în pregătirea preşcolarilor şi a elevilor din medii dezavantajate, cu cerinţe educaţionale speciale şi cu alte dificultăţi de învăţare, precum şi iniţierea şi aplicarea unor proiecte didactice inovatoare pentru elevii aflaţi în risc de abandon şcolar. De asemenea, se pot acorda puncte pentru iniţierea şi aplicarea unor proiecte didactice inovatoare la clasele în regim simultan. Suplimentar, în cadrul criteriului privind performanţe deosebite în inovarea didactică a fost introdus un nou indicator: elaborarea de programe de formare sau de dezvoltare profesională inovatoare pentru cadrele didactice care lucrează cu preşcolari sau elevi aparţinând grupurilor dezavantajate sau vulnerabile.
Cine poate participa
Metodologia precizează că la concursul pentru acordarea gradaţiei de merit poate participa personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar de stat, cu o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin patru ani. În acelaşi timp, cadrele didactice trebuie să deţină şi calificativul „Foarte bine" pentru fiecare an şcolar din perioada evaluată.
Numărul maxim de gradaţii care pot fi acordate reprezintă 16% din totalul posturilor didactice auxiliare, respectiv 16% din totalul posturilor didactice de predare, de conducere, de îndrumare şi control existente la nivelul inspectoratului şcolar.
Calendarul şi metodologia integrală pot fi consultate pe pagina electronică a Ministerului Educaţiei, www.edu.ro.