Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Muzeul Naţional Liechtenstein, a implementat, în perioada august-decembrie 2016, proiectul „Să ne cunoaştem muzeele – schimb de experienţă şi bune practici”. Proiectul a fost finanţat din Granturi SEE şi Norvegiene 2009-2014, în cadrul Programului RO01 - Asistenţă Tehnică şi Fondul Bilateral la Nivel Naţional – Măsura II: Arii Prioritare - Cooperare Culturală din Fondul pentru Relaţii Bilaterale. Valoarea grantului acordat a fost de 58.490 de lei.
Managera de proiect, Carmen Bădăluţă (Muzeul Bucovinei), a spus că cele mai importante rezultatele ale proiectului sunt: şapte specialişti din muzee, din România şi Liechtenstein, au fost informaţi privind conservarea şi valorificarea patrimoniului muzeal şi activitatea instituţiei muzeale; un schimb de experienţă organizat cu două vizite de studiu desfăşurate la muzeele din Suceava şi Vaduz; transfer de cunoştinţe şi de know-how în conservarea patrimoniului şi utilizarea tehnicilor digitale - monitorizare depozite de colecţii, digitizare patrimoniu mobil, dezvoltarea audienţei publicului - proiecte cultural educative şi managementul cultural al colecţiilor şi muzeelor; reţea muzeală de cooperare europeană bilaterală creată între operatorii culturali implicaţi, Muzeul Bucovinei şi Muzeul Naţional Liechtenstein; o mie de pliante de prezentare ale proiectului de informare/conştientizare a opiniei publice/vizitatorilor de muzeu diseminate la Suceava şi Vaduz.
Vizite de studiu ale specialiştilor din muzeele partenere
În cadrul proiectului, în perioada 5-6 decembrie, la Vaduz, şi în perioada 9-10 decembrie, la Suceava, au fost organizate la sediul muzeelor partenere două vizite de studiu ale specialiştilor din muzeele partenere. Conform agendei vizitelor de studiu au fost prezentate şi analizate o serie de subiecte precum: „Conservarea patrimoniului şi utilizarea tehnicilor digitale”, „Metode de dezvoltare a audienţei publicului şi Managementul muzeal şi administraţia muzeală”. Vizitele de studiu le-au permis specialiştilor implicaţi să cunoască, în mod reciproc şi cu rezultate benefice de ambele părţi, activitatea muzeelor partenere şi să-şi îmbunătăţească, în mod simţitor, prin schimbul de idei, experienţe şi bune practici din domeniul profesional în care activează.
„Acţiunea a favorizat întărirea relaţiilor bilaterale între Muzeul Bucovinei şi Muzeul Naţional Liechtenstein şi strângerea de relaţii de colaborare profesionale între specialiştii din muzee. Activităţile proiectului au fost un excelent prilej de a cunoaşte nemijlocit experienţe de succes în domeniul activităţii muzeale şi de a lua contact cu profesionişti din domeniu, contacte care s-au materializat în dezvoltarea de noi proiecte. Astfel, în perioada 2017-2019, cele două muzee partenere vor realiza, împreună, proiecte expoziţionale comune, fiind planificate o serie de expoziţii temporare ale Muzeului Naţional Liechtenstein la Suceava şi ale Muzeului Bucovinei la Vaduz”, a completat Carmen Bădăluţă.
Proiectul „Să ne cunoaştem muzeele – schimb de experienţă şi bune practici” a primit finanţare în valoare de aproximativ 13.000 de euro din Granturile SEE şi Norvegiene 2009-2014.