Primăria municipiului Fălticeni, în colaborare cu Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi Inspectoratul pentru situaţii de Urgenţă Suceava, au organizat joi, 22 decembrie, ceremonii de depunere de coroane de flori în trei locaţii, cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, instituite prin Legea 425/2011.
Prima dată au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Revoluţiei de pe strada 2 Grăniceri, la mormântul eroului Ion Bute din curtea Catedralei Ortodoxe pe stil vechi “Constantin şi Elena” şi la Cimitirul Oprişeni, unde este locul de odihnă al celui de-al doilea erou din Fălticeni căzut în Revoluţie, Ionel Pascal. În ultimele două locaţii au avut loc şi slujbe religioase în memoria celor doi eroi. Au fost prezenţi primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Constantin Bulaicon, reprezentanţi ai conducerii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ai Şcolii de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, ISU Bucovina – Detaşamentul Fălticeni, dar şi reprezentanţii Asociaţiei cadrelor militare în rezervă şi retragere, ai veteranilor de război, ai Cultului eroilor, ai serviciilor publice deconcentrate, ai cultelor religioase, reprezentanţi din învăţământul preuniversitar, ai partidelor politice şi ai societăţii civile.
După ce au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Revoluţiei, la mormântul eroului Ion Bute, împuşcat pe 24 decembrie 1989, în timp ce se afla în misiune în Arad, preotul paroh Sebastian Mogîrzan a oficiat o slujbă de pomenire urmată de depunere de coroane din partea Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni şi a Poliţiei Locale. Şi la mormântul eroului Ionel Pascal, ucis în decembrie 1989 la Sfântu Gheorghe, a avut loc un ceremonial religios oficiat de preotul militar Cătălin Simion, după care s-au depus coroane de flori din partea Poliţiei Municipiului Fălticeni şi a Detaşamentului de Pompieri Fălticeni al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
De la ora 17,00, în Sala Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni, Trupa de teatru „Birlic” a prezentat spectacolul „In memoriam eroilor Revoluţiei Române”, spectacol care, pe lângă recitalurile de poezie şi cântecele din perioada anilor ’90 cântate în Piaţa Universităţii, a inclus şi piesele de teatru „Ţara asta ţine la tine, mă!”, „Crezi c-or să ne bată?” şi „Imaginează-ţi că eşti Dumnezeu”, toate de Matei Vişniec, în regia lui Gheorghe Balint. La ora 19,00, în Piaţa „Nada Florilor” au fost lansate 1.104 lampioane personalizate cu numele fiecărui erou al Revoluţiei Române. Ambele manifestări au fost organizate de Asociaţia Fălticeni Cultural.
Asociaţia Cultul Eroilor, filiala Suceava, împreună cu Şcoala Cornu Luncii, biserica şi administraţia locală, a organizat comemorarea eroului Constantin Puiu Mihailovici, din comuna Cornu Luncii, un tânăr de 22 de ani care după terminarea şcolii militare din Sibiu a fost repartizat la Ministerul Apărării Naţionale, unde a căzut la datorie pentru apărarea libertăţii şi integrităţii neamului.