Șeful suspendat al Poliţiei oraşului Salcea, subcomisarul Claudiu Olariu, cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, în cazul falsului de la Evaluarea Naţională în care a fost implicat fiul primarului din Salcea, Ilie Lungu, a scăpat de acuzaţii. Suspectul Claudiu Olariu, cercetat pentru infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, a primit ordonanţă de clasare, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
Ofiţerul a fost cercetat împreună cu un subaltern, inspectorul Marius Grigoraş. Acesta din urmă a întocmit un raport în care a consemnat că a supravegheat transportul tezelor de la Şcoala Gimnazială „Aurel Stanciu” Salcea la Inspectoratul Școlar Judeţean (IŞJ) Suceava, deşi în realitate nu a făcut acest lucru. Respectivul raport a fost preluat de şeful Poliţiei oraşului Salcea şi avizat ca real. În aceste condiţii, procurorul de caz a ajuns la concluzia că subcomisarul Claudiu Olariu a transmis o informaţie falsă, dar fără grad de vinovăţie, pentru că nu avea de unde să ştie ce a făcut în realitate colegul care avea obligaţia de a însoţi transportul tezelor.
În ceea ce-l priveşte pe inspectorul Marius Grigoraş, acesta a acceptat să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei, pentru informaţia falsă pe care a scris-o în raport. Având în vedere ordonanța de clasare, ofițerul Olariu urmează să-și recapete drepturile de șef al Poliției orașului Salcea. Înainte de a fi suspendat, ofițerul fusese împuternicit adjunct la comanda Poliției municipiului Suceava. El a fost împuternicit în perioada în care nu era încă pus sub acuzare de DNA.
Avocatul lui Claudiu Olariu, Dragoș Bujorean, a apreciat că soluția de clasare dispusă față de clientul său este un semn de normalitate pentru funcționarea sistemului judiciar din județul Suceava.
Primarul și doi profesori, trimiși în judecată în acest dosar
Procurorii DNA Suceava au finalizat zilele trecute ancheta din cazul de fraudă de la Salcea şi au trimis în judecată trei inculpaţi. Este vorba de Ilie Lungu, primarul din Salcea, profesoara de română Nicoleta Zettel, fostă directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni, şi profesorul de matematică Mihai Gîză. Alte persoane cercetate în dosar au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, în timp ce faţă de altele, Cătălin Huţu, de exemplu, fost director al şcolii, cercetările au fost disjunse.
Ancheta DNA Suceava a plecat de la o sesizare prin care se semnala că una din lucrările de la Evaluarea Naţională ale fiului primarului din Salcea ar fi fost înlocuită. Suspiciunea viza teza la limba română, la care Ioan Ştefan Lungu a primit nota 10.00, în condiţiile în care în cei patru ani de gimnaziu nu s-a dovedit un elev strălucit, iar la simulările pentru Evaluarea Naţională nota a fost de-a dreptul catastrofală. Ulterior, s-a constatat că şi cea de-a doua teză, la matematică, la care a obţinut nota 8,25, a fost scrisă de altcineva, iar apoi înlocuită. Cu cele două note, Ioan Ştefan Lungu s-a plasat în fruntea clasamentului absolvenţilor şcolii din Prelipca. Din ancheta derulată ulterior s-a constatat că teza la română a fost scrisă în toaletă de directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, în timp ce la matematică sarcina i-a revenit profesorului Mihai Gîză.
Primarul Ilie Lungu va fi judecat pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi două infracţiuni de dare de mită.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, toţi inculpaţii din dosar se bucură de prezumţia de nevinovăţie.