Punct final al anchetei în cazul tezelor măsluite la Evaluarea Naţională de pe urma cărora a avut de câştigat fiul primarului din Salcea. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat rechizitoriul şi au trimis în judecată trei persoane, respectiv Ilie Lungu, primarul din Salcea, profesoara de română Nicoleta Zettel, fostă directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni, şi profesorul de matematică Mihai Gîză.
O a patra persoană din acest dosar, femeia de serviciu Mariana Raţă, a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi nu a mai fost trimisă în judecată. Ea şi-a recunoscut faptele de care este acuzată, iar dacă instanţa de judecată va „ratifica” acordul, Mariana Raţă va primi o pedeapsă de 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.
Primarul Ilie Lungu a fost cercetat pentru patru acuzaţii. Faţă de acesta s-a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare de mită (două fapte) şi constituire de grup infracţional organizat.
Fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, este acuzată de aderare la grup infracţional organizat, luare de mită, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Aceleaşi acuzaţii i se aduc şi profesorului de matematică Mihai Gîză, în timp ce Mariana Raţă, femeia de serviciu de la şcoala Plopeni, a fost cercetată pentru aderare la grup infracţional organizat, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, complicitate la fals în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals, complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.
În plus, Nicoleta Zettel are interdicţia de a exercita activitatea de director de unitate şcolară, precum şi profesia de profesor de limba şi literatura română, în exercitarea cărora a săvârşit faptele. Interdicţia de a-şi exercita profesia a fost instituită şi faţă de Mihai Gîză, cu menţiunea că acesta a ieşit deja la pensie.
Cum a ajuns un elev mediocru să primească note foarte mari
Ancheta DNA Suceava a plecat de la o sesizare prin care se semnala că una din lucrările de la Evaluarea Naţională ale fiului primarului din Salcea ar fi fost înlocuită. Suspiciunea viza teza la limba română, la care Ioan Ştefan Lungu a primit nota 10.00, în condiţiile în care în cei patru ani de gimnaziu nu s-a dovedit un elev strălucit, iar la simulările pentru Evaluarea Naţională nota a fost de-a dreptul catastrofală.
Ulterior, s-a constatat că şi cea de-a doua teză, la matematică, la care a obţinut nota 8,25, a fost scrisă de altcineva, iar apoi înlocuită. Cu cele două note, Ioan Ştefan Lungu s-a plasat în fruntea clasamentului absolvenţilor şcolii din Prelipca. Ca fapt divers, fiul primarului din Salcea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,96, cu mult mai mică decât media de la evaluarea naţională.
Din ancheta derulată ulterior s-a constatat că teza la română a fost scrisă în toaletă de directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, în timp ce la matematică sarcina i-a revenit profesorului Mihai Gîză.
Media de admitere în liceu a elevului Lungu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale, prima lui opţiune în ceea ce priveşte admiterea la liceu.
Între timp, notele lui Ioan Ştefan Lungu au fost anulate, iar el a primit nota 1 pentru ambele teze, fiind totuşi admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.
(20 dec 2016, 12:48:00
Cred ca aceasta decizie a procurorilor este de-a dreptul sfidatoare la adresa inteligentei si bunei credinte a cetatenilor! Sau poate ca ar trebui sa nu mai bag mana in foc cu privire la modul in care se face dreptatea la noi.