Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 dec 2016 - Anul XXI, nr. 294 (6407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Cultura la ea acasă

„Poeţii nemuririi noastre”, manifestarea care a adunat la Dumbrăveni oameni de cultură din mai multe regiuni româneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comuna Dumbrăveni a devenit din nou - pentru a câta oară? - centrul culturii şi al spiritualităţii româneşti. Sâmbătă, cu ocazia celei de-a şasea ediţii a festivalului „Poeţii nemuririi noastre”, la Dumbrăveni au ajuns academicieni şi oameni de cultură din mai multe regiuni româneşti. Chiar dacă vine de la Chişinău, academicianul Mihai Cimpoi se poate spune că a fost gazda simpozionului. Echilibrul şi un ascuţit simţ al umorului fac din Mihai Cimpoi o persoană căreia trebuie să-i acorzi atenţia şi respectul cuvenit.

De altfel, academicianul Mihai Cimpoi a avut un mesaj foarte clar referitor la acţiunea de la Dumbrăveni: „E o manifestare care se derulează sub semnul unităţii în spaţiul românesc, lucru foarte important când vorbim despre unire şi integrarea în spaţiul european”.

Iar când s-a referit la spaţiul românesc, academicianul Mihai Cimpoi a avut în vedere că la Dumbrăveni au ajuns oameni de cultură din stânga Prutului, dar şi din nordul Bucovinei, precum şi din România.

De la Cernăuţi a ajuns academicianul Vasile Tărâţanu, care a vorbit despre problemele serioase cu care se confruntă populaţia românească. „În 1991 în regiune existau 91 de şcoli în limba română, iar acum au mai rămas doar 63, cu perspective de reducere. Trebuie să luptăm pentru a stopa acest fenomen pentru că altfel vom avea probleme în a ne apăra cultura şi limba strămoşească”.

Venit de la peste 300 de km, de la Galaţi, poetul Viorel Dinescu este un prieten vechi al Dumbrăveniului, un loc pe care-l consideră o a doua casă.

„Cultura română este respectată şi susţinută aici la Dumbrăveni. Trebuie să avem respect faţă de valorile şi poeţii noştri pentru că doar aşa naţia noastră poate dăinui”, a mărturisit Viorel Dinescu. Acesta a criticat generaţia Facebook şi crede că poeţi precum Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu şi Mihai Eminescu ar trebui să reprezinte adevăratele repere pentru viitor.

În acelaşi context s-a înscris şi mesajul poetului Mihai Sultana Vicol, care a ţinut să mulţumească „tuturor celor care au luptat pentru păstrarea limbii române”.

 

O carte eveniment despre Grigore Vieru este în pregătiri la Botoşani

Cu ocazia manifestării de sâmbătă, a fost prezentat în premieră un proiect extrem de ambiţios. Este vorba de o carte de excepţie dedicată poetului Grigore Vieru şi care va vedea lumina tiparului cu bunăvoinţa şi sprijinul avocatei Lili Bobu din Botoşani. Este vorba de o carte complexă, care va avea peste 3.000 de pagini şi va conţine versuri, manuscrise şi imagini pe hârtie de calitate foarte bună.

Pe de altă parte, Mihai Chiriac, secretarul comunei Dumbrăveni, a făcut un apel către autorităţile din Moldova pentru implicare în dezvoltarea festivalului dedicat lui Grigore Vieru, o manifestare care a început timid la Pererita, locul de naştere al marelui poet de peste Prut.

Printre oaspeţii celei de-a şasea ediţii a festivalului „Poeţii nemuririi noastre” s-a numărat şi Maria Bajura, directoarea Gimnaziului „Adrian Păunescu” de la Copăceni, care a mărturisit că „mă simt la Dumbrăveni ca la mine acasă”.

Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, şi-a păstrat modestia-i proverbială şi a mărturisit că se simte extraordinar alături de oameni care pot oferi atât de mult culturii şi culturalităţii româneşti.

„Noi vom face posibil ca manifestările pe care le organizăm să capete valenţe cât mai importante de la an la an. Ne bucură prezenţa oamenilor de cultură din nordul Bucovinei, din Basarabia, dar şi din România şi cred că avem cu toţii de învăţat de la ei”, a arătat Ioan Pavăl.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Poeţii nemuririi noastre”, manifestarea care a adunat la Dumbrăveni oameni de cultură din mai multe regiuni româneşti.
 Vizualizări articol: 1837 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Poeţii nemuririi noastre”, manifestarea care a adunat la Dumbrăveni oameni de cultură din mai multe regiuni româneşti5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei