Un produs culinar de excepţie – nisetrul siberian, apărut pe piaţa românească în ultima perioadă de timp - începe să-şi croiască drum spre mesele sucevenilor, mai ales ale celor care sunt cât de cât familiarizaţi cu gustul deosebit al acestei specii de peşte. Acest peşte cu o valoare culinară şi economică de excepţie, având o carne lipsită de contraindicaţii şi devenit popular printre consumatorii din întreaga lume, a fost adaptat şi poate fi găsit acum proaspăt într-ocrescătorie de lângă Rădăuţi, unde se dezvoltă în condiţii foarte bune, atingând greutăţi de 6-7 kilograme.
O afacere relativ nouă, cu perspective de dezvoltare importante
Cel care a avut ideea dezvoltării acestei afaceri custurion siberian se numeşte Valentin Dănilă şi este din comuna Frătăuţii Noi. Se ştie dintotdeauna un împătimit al pescuitului, cu o mare pasiune pentru peşte şi având la activ capturi pescăreşti importante din râurile care brăzdează nordul Moldovei. În urmă cu doi ani a pus pe picioare o crescătorie, în care a început să crească păstrăv, crescătorie deschisă în apropierea Podului Vlădichii de la intrarea în municipiul Rădăuţi. A construit în preajmă şi casa de locuit, având un depozit de desfacere a mobilei chiar în apropierea şoselei.
Treptat, Dănilă a început să studieze despre creşterea şi dezvoltarea sturionilor şi a aflat astfel că nisetrul siberian se poate adapta unei zone mai reci. A încercat mai întâi piaţa, unde a reuşit să vândă câteva sute de kilograme din acest nobil peşte, după care a cumpărat puiet şi s-a apucat de creşterea lui. Munca depusă nu a fost deloc uşoară, având în vedere că de la puietul care cântăreşte câteva grame în momentul achiziţiei exemplarele de nisetru siberian ajung la o greutate de 6-7 kilograme într-un interval de 4 ani. Crescătoriile pentru această specie au fost puse la punct în anii ’70, în fosta Uniune Sovietică, fiind aleasă pentru a fi dezvoltată datorită ciclului său de reproducere dintre cele mai scurte. Spre deosebire de alţi sturioni, care fac migraţia între mare şi râu, nisetrul siberian are avantajul că poate fi crescut numai în apă dulce.
Puietul folosit de Valentin Dănilă este o încrucişare între morun şi cegă, numit sterlet. Are o carne albă, deosebit de gustoasă, şi nu are oase, având doar cartilagii care se îndepărtează foarte uşor pentru consum. Ceea ce ajută peştele să se hrănească şi în anotimpul rece şi îl face mai uşor de crescut este izvorul de apă dulce care alimentează bazinele crescătoriei, care scoate la suprafaţă apă cu o temperatură de 11 grade. Această temperatură menţine peştele activ şi în timpul iernii, el alimentându-se şi crescând în permanenţă în interiorul celor cinci bazine circulare şi a celor patru bazine dreptunghiulare, toate situate în aer liber.
Peştele proaspăt poate fi cumpărat direct din pescăria crescătoriei
Vânzarea se face direct din pescăria situată în apropierea bazinelor, greutatea peştilor aflaţi acum spre vânzare variind între 3 şi 6 kilograme. Preţul de 35 de lei/kg îl face foarte atractiv, având în vedere că este cel mai mic de pe piaţă, iar peştele poate fi cumpărat proaspăt, direct din bazinele crescătoriei. Pe lângă sturioni, din cadrul Păstrăvăriei Vadu Vlădichii clienţii pot cumpăra păstrăv proaspăt, la preţul de 23 de lei/kg, exemplarele având greutăţi între 200-500 de grame fiecare. Adresa de e-mail a crescătoriei este varosii@yahoo.com, iar numerele de telefon la care puteţi suna pentru informaţii şi comenzi sunt: 0744 541 005 şi 0755 015 813. Această carne albă şi gustoasă poate fi acum prezentă şi pe mesele iubitorilor de peşte, care sunt aşteptaţi în pescăria crescătoriei Vadu Vlădichii, la intrare în Rădăuţi dinspre Suceava, în curtea magazinului de mobilă Varosi-Bellona.
Date de contact
Adresa: Bădeuţi, înainte de Podul Vlădichi, judeţul Suceava
Str. Calea Dragoş Vodă, Nr. 128 (curtea magazinului de mobilă Varosi-Bellona)
Tel.: 0744 541 005, 0755 015 813
E-mail: varosii@yahoo.com