Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 dec 2016 - Anul XXI, nr. 294 (6407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

O seară magică

Apreciere, recunoaştere şi poveşti de viaţă impresionante, la ediţia aniversară a Galei „Top 10 Suceveni”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ediţia din acest an a Galei „Top 10 Suceveni”, a V-a la număr, a fost un spectacol strălucitor şi emoţionant deopotrivă, un eveniment ce a adunat sute de oameni generoşi.

O ediţie aniversară concepută ca o sărbătoare a solidarităţii, a recunoştinţei şi a carităţii, organizată în semn de mulţumire pentru 10 oameni speciali, 10 suceveni care au făcut performanţă în domeniile în care activează, oameni simpli, dar speciali şi inimoşi.

Evenimentul marca Monitorul de Suceava a avut loc vineri seară, la Conacul Domnesc, fiind organizat în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie şi Federaţia Patronală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Dincolo de fast şi rafinament, dincolo de momentele artistice prezentate, de cei 10 eroi ai judeţului nostru, evenimentul a fost unul exclusiv caritabil, banii strânşi în urma donaţiilor, a licitaţiilor şi a vânzării invitaţiilor fiind destinaţi elevului Alexandru Cozaciuc. Deşi este nevăzător, cântă dumnezeieşte la 16 instrumente muzicale şi vrea ca din toamnă să urmezecursurile conservatorului din Cluj.

Cât despre cei 10 premianţi... De fapt sunt 11 la număr în acest an, doi dintre premianţi fiind prezentaţi în cadrul aceluiaşi reportaj. Toţi merită să fie cunoscuţi şi apreciaţi, aplaudaţi nu doar de câteva sute de oameni, ci de un judeţ întreg, de o ţară întreagă. Sunt exemple de solidaritate, implicare, dăruire şi succes. Fiecare laureat al galei a primit o diplomă, un trofeu şi suma de 1.000 de lei. De asemenea, premianţii au primit şi câte un catren scris de primarul-poet de la Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan. Pe durata galei, acesta l-a secondat pe Tiberiu Avram, redactorul-şef al cotidianului Monitorul de Suceava, în moderarea evenimentului.

 

Laureaţii Galei „Top 10 Suceveni” 2016

 

Daniela-Luminiţa Ceredeev - ”Vă mulţumesc despre şansa de a vă putea vorbi despre nişte copii minunaţi”

Pe trei ecrane mari amplasate în sala mare de la Conacul Domnesc au fost proiectate reportaje video în care au fost prezentate cele 10 cazuri nominalizate, ale căror poveşti le veţi citi în amănunt în ediţiile următoare ale Monitorului.

Primul reportaj prezentat a fost cel despre Daniela-Luminiţa Ceredeev, profesoara din Vatra Moldoviţei care de 20 de ani scoate la lumină oameni cu suflet nealterat din satele de huţuli. În prezent, în jurul profesoarei lucrează aproape 100 de voluntari, unii dintre ei devenind între timp traineri care reuşesc să instruiască alţi tineri din ţară. De fapt acesta este şi scopul profesoarei din Ciumârna, să construiască o reţea de grupuri de voluntari în toată ţara, mai ales în satele în care se crede că nu se poate schimba nimic.
„Vă mulţumesc, în primul rând, dumneavoastră, oameni frumoşi de la Monitorul de Suceava! E într-adevăr ziarul care stă de vorbă cu oamenii. Poveştile pe care le auzim dovedesc într-adevăr asta. Vă mulţumesc despre şansa de a vă putea vorbi despre nişte copii minunaţi care ne înconjoară în fiecare zi şi care fac din viaţa mea o repetabilă poveste de viaţă”, a mărturisit aceastaîn momentul decernării trofeului galei şi a premiului oferit de organizatori.

 

Emil Ursu - „Vă aşteptăm la Cetatea Sucevei”

Al doilea film a adus aminte tuturor oaspeţilor că de 10 ani, pe la mijlocul verii, străzile Sucevei sunt străbătute de cavaleri, domniţe, boieri, străjeri, toţi reuniţi într-un alai ce şi-a câştigat renumele de Parada cu făclii. E momentul de început al Festivalului de Artă Medievală de la Suceava, devenit între timp cel mai mare de acest gen din ţară. Meritul este al lui Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei. Lui i se datorează, însă, şi faptul că Cetatea Sucevei are viaţă şi în zilele în care nu este populată cu cavaleri şi domniţe.

Ursu a apreciat iniţiativa lăudabilă a organizatorilor Galei „Top 10 Suceveni”, apreciind-o ca fiind „una dintre cele mai importante din Suceava”.

Referitor la eforturile sale de a da viaţă cetăţii, Ursu a menţionat: „Am spus-o în mai multe rânduri, oraşul Suceava nu oferă mai mult de două zile turiştilor, poate evenimentele culturale să prelungească sejurul unui vizitator. Vă aşteptăm la Cetatea Sucevei, nu doar pentru Festivalul Medieval, ci şi pentru expoziţiile permanente”.

 

Brian Douglas, englezul care face voluntariat în judeţul Suceava

A urmat povestea englezului Brian Douglas, pentru care voluntariatul reprezintă principalul său scop al vieţii.

Este implicat în acţiuni caritabile în România de peste 20 de ani. A început la Iaşi, ca voluntar în lupta împotriva tuberculozei la copii, iar de câţiva ani este partenerul cel mai important al poliţiştilor suceveni în activităţi de prevenire.
La Ciocăneşti, Brian Douglas a deschis şi un club de prevenire, unde elevii au la dispoziţie jocuri interactive, de stimulare a creativităţii. Tot la Ciocăneşti s-a implicat şi în amenajarea unei săli de sport. Totodată, de câţiva ani de zile, cu implicarea directă a poliţiştilor de la Compartimentul de Prevenire, organizează tabere de vară, la Ciocăneşti, Vama şi Marginea.

Brian a ţinut să mulţumească Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava şi comisarului-şef Ionuţ Epureanu pentru sprijin şi colaborare.
                

Dumitru Davidel - „Cel mai mare premiu pe care îl primesc, acum când urc treptele celor 80 de ani”

Cea de-a patra poveste relatată în cadrul galei de vineri ne-a vorbit de un erou. De sublocotenentul Ioan Grosaru, căzut la datorie, în urmă cu 10 ani, în teatrul de operaţii din Irak. An de an, eroului îi este adus un pios omagiu, în primul rând datorită unui om care a simţit că numele lui Ioan Grosaru nu trebuie dat uitării. Se numeşte Dumitru Davidel, a fost la rândul lui militar şi în curând va împlini 80 de ani. Pentru toate eforturile sale în numele memoriei lui Grosaru (amenajarea mormântului acestuia, acţiuni de comemorare, amenajarea casei memoriale etc.), Davidel s-a numărat printre premianţii acestui an.

La înmânarea distincţiei, acesta a mărturisit: ”Am primit multe decoraţii, ordine, diplome ale Statului Român, dar acest trofeu este pentru mine cel mai mare premiu pe care îl primesc, acum când am început să urc treptele celor 80 de ani”. Acesta le-a mulţumit celor care l-au sprijinit să-şi îndeplinească proiectele, fiului săuDaniel Davidel şi soţiei sale, care de multe ori i-a permis să cheltuie o parte din bugetul gospodăriei pentru activităţile dedicate eroului Grosaru.

 

Dorin Goian - „În momentul ăla am spus că trebuie să joc fotbal, să mă dedic şi să muncesc foarte mult”

Dorin Goian, cel mai titrat fotbalist sucevean al tuturor timpurilor, a fost următorul laureat. „Goe” a fost premiat pentru o carieră exemplară, pe teren şi în afara lui. Este un model pentru oricine, dar în special pentru tineri, un exemplu despre cum poţi reuşi în viaţă prin muncă, dăruire, seriozitate şi bun-simţ.

După ce a mulţumit organizatorilor, familiei şi soţiei sale, Dorin a relatat un episod mai puţin cunoscut din viaţa sa, care l-a responsabilizat şi i-a direcţionat drumul în viaţă.

„La 16 ani jumătate, 17, am avut o perioadă mai zbuciumată din viaţă. Anturajul, vârsta. Eram într-o vacanţă de vară şi m-am dus să lucrez în bazar, o lună şi jumătate. Salariul, banii pe care i-am câştigat, i-am jucat la aparate, la jocuri de noroc, la poker. Am luat o bătaie mai serioasă de la părinţi, dar nu bătaia a durut. A durut ruşinea faţă de tatăl meu, faţă de mama mea. În momentul ăla am spus că eu trebuie să joc fotbal, să mă dedic şi să muncesc foarte mult pentru a-mi croi un drum în viaţă”, a relatat Goian.

 

Marius Ursaciuc - ”Mulţumesc humorenilor pentru răbdare şi încrederea pe care mi le-au acordat”

După reportajul despre Dorin Goian, a urmat un alt model. Un model de primar. Un om care a reuşit să reînvie un oraş, care şi-a aşezat localitatea nu doar pe harta ţării, ci chiar pe harta lumii. Este vorba despre Marius Ursaciuc, primarul oraşului Gura Humorului.

În cuvântul său acesta a mulţumit „oamenilor politici şi de stat care se ştiu şi care nu se ştiu, pentru sprijinul proiectelor de la Gura Humorului”.

„Trebuie să mulţumesc pentru susţinere familiei, humorenilor, pentru răbdare şi încrederea pe care mi le-au acordat şi să-i asigur că nu îi voi dezamăgi. Totodată, trebuie să le mulţumesc pentru înţelepciunea pe care au avut-o cei de la Monitorul pentru că m-au nominalizat în <Top 10 Suceveni>”, a arătat primarul de la Gura Humorului, oraş care a cunoscut o dezvoltare remarcabilă în ultimii 10 ani.

 

Marcel Porof - „Mulţumesc familiei pentru că a înţeles că o parte din mine este în altă parte” 

Există profesori pentru care catedra nu înseamnă doar o meserie, ci o vocaţie. Profesori care fac multe ore de muncă nenormată şi care îşi tratează elevii de la egal la egal. Despre un astfel de dascăl a povestit reportajul cu numărul şapte din gală. Despre profesorul de geografie de la Fălticeni Marcel Porof, un mentor căruia i-au trecut prin mâini mai multe generaţii de elevi şi care a avut bucuria „de a-i pregăti şi a-i duce pe culmile succesului, acolo unde le stă bine”, după cum el a mărturisit. „Vreau să mulţumesc organizatorilor pentru că an de an sunt scoase la iveală personalităţi ale judeţului, pentru că promovează tinerele valori fără de care nici eu nu aş fi aici. Doresc, de asemenea, să mulţumesc familiei, părinţilor, care mi-au deschis calea, soţiei şi fiului, care tot timpul au înţeles că o parte din mine este în altă parte”, a mai spus profesorul de la Fălticeni.

 

Sylvia Hoişie. „Doamna doctor Polidin” a primit Premiul Publicului

În cadrul evenimentului de vineri, invitaţii au putut afla că una dintre persoanele care au inventat celebrul medicament Polidin este suceveancă, un medic originar din Câmpulung Moldovenesc. Are aproape 90 de ani şi în ciuda vârstei a acceptat cu bucurie să vină de la Iaşi, unde locuieşte acum, pentru a fi prezentă la gală. Se numeşte Sylvia Hoişie, dar cunoscuţii îi spun „Doamna doctor Polidin”.

Aceasta şi-a arătat recunoştinţa pentru premiul obţinut, pentru „cinstea” de a fi în rândul celor 10 suceveni premiaţi.

„Într-adevăr, Câmpulungul a rămas pentru mine acasă, cu toate necazurile pe care le-am trăit acolo. Stau de atâţia ani în Iaşi şi când vorbesc cu cineva zic tot că acasă e Câmpulung. Am lucrat într-o instituţie de prestigiu, cu colegi foarte buni şi am reuşit să facem pentru prima dată preparate imunostimulatoare, printre care s-a remarcat Polidinul. Cei de vârsta a treia şi a patra, ba chiar şi cei de vârsta a doua îşi amintesc de acest preparat. Păcat că în anul 2010 a dispărut, la fel şi filiala din Iaşi a Institutului Cantacuzino. Dar sperăm că odată cu reintegrarea acestui institut la Ministerul Sănătăţii vor fi din nou produse preparate româneşti”, a transmis Sylvia Hoişie.

Aceasta a primit şi premiul publicului, după ce fiecare invitat prezent la eveniment şi-a exprimat opţiunea pentru unul dintre cei zece nominalizaţi în „Top 10 Suceveni”.

 

Sabina Calisevici - ”Oamenii din jurul nostru contează foarte mult”

Eleva Sabina Calisevici, de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, s-a numărat printre laureaţii galei din acest an. La Olimpiada Internaţională de Geografie care a avut loc anul acesta, în luna august, pe tărâm asiatic, în China, Sabina s-a autodepăşit şi s-a întors acasă cu medalia de aur. Aurul obţinut de Sabina la Beijing reprezintă cea mai mare performanţă pentru liceul de sub poalele Rarăului.

După ce şi-a adjudecat premiul, aceasta a mulţumit profesorului său de geografie, Radu Ciumaşu, „pentru că fără ajutorul şi susţinerea dumnealui nu m-aş fi aflat aici şi sunt ferm convinsă de acest lucru”.

De asemenea, Sabina a mai adăugat că: „Dacă am învăţat ceva în aceşti patru ani de când particip la olimpiadele de geografie, este că oamenii din jurul nostru contează foarte mult. Încrederea lor şi susţinerea lor sunt esenţiale”.

 

Paul Rebenciuc şi David Turturean – olimpicii pasionaţi de astronomie

Paul Rebenciuc şi David Turturean, elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, împart pasiunea pentru una dintre cele mai vechi ştiinţe ale lumii, astronomia. Graţie lor România a strălucit la Olimpiada Internaţională de Astronomie din luna octombrie a acestui an.

Paul Rebenciuc a cucerit medalia de aur şi premiul I absolut, cu cel mai mare punctaj din competiţie la secţiunea Juniori, iar colegul său din clasa a VIII-a, David Turturean, şi-a adjudecat bronzul, cu toate că a fost unul dintre cei mai mici competitori.

Paul Rebenciuc le-a mulţumit tuturor dascălilor cu care a intrat în contact şi care l-au călăuzit pe drumul cunoaşterii, „începând cu doamna învăţătoarea, doamna dirigintă din gimnaziu şi doamna profesoară de matematică”.

Paul a relatat că visul său a continuat la liceu, la Colegiul „Ştefan cel Mare”, unde, sprijinit de profesorul de fizică Sorin Golda şi de prof. insp. Petru Crăciun, a reuşit să atingă una dintre cele mai mari performanţe ale sale. 

La rândul său, colegul său David Turturean a arătat că este recunoscător organizatorilor, părinţilor, profesorului Petru Crăciun şi dirigintei sale, Loredana Epure, care l-a susţinut foarte mult.

 

„Să facem bani pentru Alexandru”

Şi în acest an, Gala „Top 10 Suceveni” a fost un eveniment exclusiv caritabil, banii strânşi în urma vânzării invitaţiilor, a donaţiilor şi licitaţiilor de vineri seară fiind destinaţi elevului Alexandru Cozaciuc, un tânăr care a câştigat zeci şi zeci de premii la concursuri judeţene, naţionale şi internaţionale. Alexandru este în clasa a XII-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava şi, deşi este nevăzător, cântă dumnezeieşte la 16 instrumente muzicale.

Anul viitor, Alexandru va urma cursurile conservatorului din Cluj. Pentru un copil în situaţia lui, cheltuielile sunt enorme. De aceea banii rezultaţi în urma galei vor merge la Alexandru, pentru a-i asigura o bursă, pentru a sprijini un tânăr talentat, ambiţios şi extrem de muncitor.

După scenariul deja cunoscut de la celelalte ediţii ale Galei „Top 10 Suceveni”, un moment important în programul manifestării de vineri seară a fost cel al licitaţiilor mai multor obiecte.

Acestea au fost donate special pentru acest eveniment inedit, fiind licitate cu sume cuprinse între 500 şi 4.000 de lei. S-au pus în joc o minge de tenis cu autografele lui Djokovic şi ale fraţilor Bryan (oferită de George Lefter), tabloul „Castelul din Carpaţi” (oferit de Geo Ungureanu), tabloul "Sunetul liniştii" de Diana Dimitriu (donat de Tiberiu Avram), „Portret de băiat”, realizat de Dimitrie Loghin (donat de prof. Viorelia Braicu), „Rugăciune”, lucrare realizată şi donată de Radu Bercea, un tricou al echipei naţionale de fotbal, donat de Dorin Goian, „Natură statică cu flori, ceas şi struguri”, lucrare realizată şi donată de Anghel - Vasile Siminiuc, fotografia „Masa de prânz pe un zgârie-nori”, caricatura lui Grigore Vasiliu Birlic, donată de preotul Liviu Mihăilă.

Suma strânsă din urma licitaţiilor, a donaţiilor şi a vânzării invitaţiilor va fi făcută publică în cursul acestei săptămâni.

De asemenea, şi cei din sală au avut parte de premii şi surprize, organizatorii pregătind o tombolă unde au putut fi câştigate vouchere la cofetăria Maison Delice, un brăduţ de Crăciun, precum şi un weekend pentru două persoane, all inclusive, la Pensiune Popasul Domnesc Voroneţ, oferit de Agenţia de Turism Simply Travel.

 

Momente artistice variate

Organizatorii Galei „Top 10 Suceveni” au oferit invitaţilor un program artistic variat, cu nume cunoscute, apreciate pe plan local, chiar naţional.

Între proiecţiile de filme care i-au prezentat pe cei 10 suceveni de top, momentele artistice care au destins oaspeţii au fost asigurate de Johannes Raimund Onesciuc, Ansamblul „Cervona Kalena”, elevii Alexandru Cozaciuc, Denisa Andreea Grumeza, Elvis Buruiană, tânăra Ştefania Iacob, Formaţia de jocuri populare „Mănăstirenii”, Cvartetul vocal al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. Aceştia au oferit publicului momente artistice remarcabile, realizate cu dăruire şi profesionalism.

Primii invitaţi pe scena de la Conacul Domnesc au fost tinerii din Negostina, de la Ansamblul ,,Cervona Kalena”, ansamblu ce a reuşit, în scurt timp,să se facă cunoscut pe plan judeţean şi naţional. Promovează tradiţiile şi obiceiurile ucrainene, dar şi pe cele româneşti, iar la gala de vineri au fost de-a dreptul spectaculoşi.

A cincea ediţie a Galei "Top 10 Suceveni" s-a încheiat, ca în fiecare an, cu colindul ”O, ce veste minunată”, interpretat de această dată de Cvartetul vocal al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apreciere, recunoaştere şi poveşti de viaţă impresionante, la ediţia aniversară a Galei „Top 10 Suceveni”.
 Vizualizări articol: 7549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.54/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 13 voturi
Apreciere, recunoaştere şi poveşti de viaţă impresionante, la ediţia aniversară a Galei „Top 10 Suceveni”3.5513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei