Un bărbat din comuna Şaru Dornei a avut proasta inspiraţie de a cere ajutorul a doi ţigani la muncile din gospodărie, pe care mai apoi i-a cinstit cu vin. Finalul a fost unul scontat, mai exact ţiganii l-au uşurat pe bărbat de suma de 9.000 de lei, bani pe care tocmai îi obţinuse din vânzarea unui teren.
Totuşi, spre norocul păgubitului, poliţiştii s-au mobilizat rapid şi i-au prins pe hoţi, de la care au recuperat cea mai mare parte a banilor, respectiv 8.806 lei.
În ziua de vineri, 16 decembrie, bărbatul care îşi vânduse terenul a consumat băuturi alcoolice în sat, iar mai apoi a plecat spre casă însoţit de Deszo Maylat, din comuna Joseni, judeţul Harghita, și Mircea-Traian Barcsa, din orașul Broșteni, judeţul Suceava. Bărbatul îi cunoştea pe cei doi deoarece aceştia erau găzduiți temporar de un vecin, motiv pentru care a avut încredere în ei.
După ce ţiganii l-au ajutat la stivuirea unor lătunoaie pe o capră de lemne pentru a fi tăiate, gazda i-a invitat în casă, unde au băut un pet de 2 litri cu vin. În scurt timp, proprietarul toropit de alcool şi căldură a adormit pe un pat, iar când s-a trezit a constatat că nu mai avea suma de 9.000 de lei pe care o ținea într-un buzunar de la cămașă.
Având în vedere că victima ştia cine pot fi autorii furtului, poliţiştii au dat alarma şi astfel au aflat că un grup mai mare de ţigani, format din nouă persoane, printre care se găseau şi cei doi suspecţi, a urcat la Vatra Dornei în trenul care mergea spre Ardeal.
Grupul de ţigani a fost identificat în Gara de la Beclean, ocazie cu care poliţiştii i-au luat la întrebări. În plus, în urma percheziţiei corporale efectuată asupra celor doi suspecţi s-a găsit suma de 8.806 lei, a cărei provenienţă nu a putut fi justificată.
Banii au fost predaţi păgubitului, iar acesta s-a împăcat cu autorii, motiv pentru care împotriva lor nu s-a luat nici o măsură.
Plecând de la acest eveniment, poliţiştii ţin să atragă atenţia vizavi de persoanele care practică vânzarea ambulantă de produse, aşa cum este şi cazul grupului din care făceau parte ţiganii care au comis furtul de la Şaru Dornei.
„Aceste grupuri se împart în unele mai mici, de 3-4 persoane (de regulă grupul include şi un minor) şi se cazează temporar la diferite persoane. Comerţul îl efectuează din poartă în poartă şi nu ezită să profite de naivitatea sau neatenţia persoanelor cu care intră în contact. Atragem atenţia tuturor celor care intră în contact cu astfel de persoane să dea dovadă de maximă prudenţă şi să nu permită sub nici un pretext accesul acestora în gospodării”, a precizat comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.