Bolnavii în stadii terminale, îndeosebi cei care nu au familie, nu au la dispoziţie în zona municipiului Suceava nici un centru în care să poată primi îngrijirea de care au nevoie. De aceea, managerul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Vasile Rîmbu, afirmă că înfiinţarea şi dezvoltarea unei secţii de îngrijiri paliative pentru pacienţii aflaţi în faze terminale ale bolilor sunt “absolut necesare”.
Rîmbu a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, deşi o astfel de secţie de îngrijiri paliative nu este specifică unui spital judeţean de urgenţă, pacienţii aflaţi în stadii terminale, mai ales cei care nu au familii care să-i îngrijească la domiciliu, rămân timp îndelungat în spital pentru că dacă ar fi externaţi nu are cine să se ocupe de ei.
El a spus că va propune preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarului Sucevei, Ion Lungu, consilierilor locali şi judeţeni să analizeze împreună oportunitatea înfiinţării unei asemenea secţii, iar ulterior să poată fi identificată o clădire sau un spaţiu în care aceasta să se organizeze şi să funcţioneze.
“Nu e specific pentru un spital de urgenţă, dar nu are cine să o facă, pentru că sunt mulţi bolnavi în faze terminale care nu au unde fi duşi, acasă nu-i ia nimeni, ori sunt părăsiţi, ori nu are cine-i îngriji şi atunci rămân foarte mult în secţiile noastre sau în Terapie Intensivă. Desigur, noi nu-i putem externa, n-ar fi nici omeneşte, şi atunci e absolut nevoie de o secţie de acest gen, pentru că îi poţi transfera acolo unde li se asigură asistenţa medicală de care au nevoie. Astfel putem salva nişte situaţii extrem de delicate”, a subliniat Rîmbu.
Proiectul secţiei de îngrijiri paleative, lansat şi în dezbatere publică
El a mai spus că propunerea înfiinţării unei secţii de îngrijiri paliative ar putea fi lansată şi în dezbatere publică astfel încât “multă lume să fie conectată la idee” şi să poată fi identificată o rezolvare.
Managerul Vasile Rîmbu a prezentat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă priorităţile noului său mandat la conducerea spitalului, dar şi situaţia investiţiilor realizate în infrastructura, reabilitarea şi dotarea spitalului din perioada 2009-2016, de când a preluat unitatea spitalicească.
Investiţiile efectuate în acest timp au fost de aproximativ 32 de milioane de euro, din fondul de dezvoltare al spitalului, din veniturile proprii, din fonduri alocate de Ministerul Sănătăţii, de Consiliul Judeţean Suceava, de Primăria Suceava, din fondurile disponibile din finanţarea asigurată de CAS Suceava după acoperirea cheltuielilor de funcţionare etc.
Tot în această perioadă au fost angajaţi 91 de medici noi, iar alţi 20 de medici au cu spitalul contracte de prestări servicii medicale.