Ministerul Educaţiei a centralizat rezultatele finale ale concursului de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar. La nivelul judeţului Suceava, 309 candidaţi s-au înscris pentru cele 284 de posturi de conducere din şcoli, însă doar 173 dintre cei înscrişi în concurs (56%) au reuşit să promoveze. Ei vor ocupa fotoliile de director pentru patru ani. De partea cealaltă, cele 111 posturi vacante care nu au fost revendicate prin concurs vor fi ocupate prin detaşare în interesul învăţământului până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2016-2017. Potrivit metodologiei de concurs, în aceste funcţii nu vor fi numiţi directorii care nu s-au înscris şi nu au participat la concurs sau directorii care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admişi. Altfel spus, în pofida concursului, nu vor dispărea disputele şi controversele cu privire la criteriile considerate subiective şi modul de desemnare a celor 111 directori de şcoli. Cu atât mai mult cu cât deciziile de numire vor fi emise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, rareori autorităţile locale sau colectivul de profesori având un cuvânt de spus. Dintre cei 111 viitori directori care urmează să fie numiţi, 79 sunt adjuncţi.
Statisticile ministerului
Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, dintre cei 232 de candidaţi la funcţia de director „plin”, au promovat 135. 123 de posturi sunt ocupate de foştii directori ai unităţilor, cinci vor fi ocupate de directorii adjuncţi, cinci de profesori din cadrul şcolii, iar două vor fi ocupate de către profesori din alte şcoli.
Cât priveşte directorii adjuncţi, din cei 77 de candidaţi înscrişi, au fost admişi 38. 35 dintre posturi vor fi ocupate de către cei care au avut şi anterior concursului această funcţie, iar trei posturi vor fi ocupate de profesori din cadrul şcolii.
La nivel naţional, 5.405 candidaţi au promovat concursul naţional de ocupare a funcţiilor vacante de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar. Astfel, rata de ocupare a posturilor de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar este de 63,26% pentru posturile de directori, respectiv 53,84% pentru posturile de directori adjuncţi.
Când vor fi preluate funcţiile?
Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, vineri, 16 decembrie 2016, rezultatele finale vor fi validate de consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare judeţene, iar candidaţii promovaţi vor fi numiţi în funcţie pentru o perioadă de 4 ani, prin decizie a inspectorului şcolar.
Numirea în funcţiile de director şi de director adjunct pentru unităţile de învăţământ de stat, ca urmare a promovării concursului, se realizează prin decizie a inspectorului şcolar general, în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la validarea rezultatelor concursului.
În data de 21 decembrie, inspectoratele şcolare judeţene vor emite deciziile de încetare a detaşării în interesul învăţământului pentru directorii în funcţie la acest moment, începând cu data de 9 ianuarie 2017. În paralel, vor fi emise şi deciziile de numire pentru funcţiile de director sau director adjunct, începând cu data de 9 ianuarie 2017, pentru candidaţii care au promovat concursul.