Specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava au efectuat în primele nouă luni ale acestui an nu mai puţin de 474 de acţiuni de control. Au fost verificaţi utilizatorii de apă, precum şi lucrările construite pe apă şi în legătură cu apele, din punct de vedere al funcţionării şi al încadrării în prevederile avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor. Neregulile nu au lipsit, iar ca urmare s-au aplicat 36 de avertismente şi opt sancţiuni contravenţionale, cea mai mare în valoare de 75.000 de lei.
Monitorizarea stării şi evoluţiei calitative a apelor a fost un alt punct căruia i s-a acordat o mare atenţie. În acest sens au fost efectuate 19 buletine de analiză pentru patru lacuri şi pentru 11 cursuri de apă, fără a se descoperi probleme.
Unul dintre cele mai importante obiective ale acestei instituţii este modernizarea, reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a apelor astfel încât riscul de inundaţii în cazul unor calamităţi naturale să fie cât mai mic.
În acest sens, în primele nouă luni ale acestui an au fost executate lucrări din piatră şi anrocamente într-o cantitate de 1.763,97 mc. De asemenea, s-au executat reprofilări şi decolmatări albii amenajate în cantitate de 92.000 mc şi pe o lungime de 10,1 km. În plus, s-au realizat reprofilări şi decolmatări ale cursurilor de apă neamenajate într-o cantitate de 18.440 mc şi pe o lungime de 3,65 km.
„Toate aceste activităţi au ca scop protejarea populaţiei şi a obiectivelor existente în apropierea cursurilor de apă şi acumulărilor. Din acest motiv, întocmirea Planului Judeţean de apărare împotriva fenomenelor hidrometeorologice periculoase, accidente la construcţiile hidrotehnice şi poluări accidentale, asigurarea centrului operativ pentru situaţii de urgenţă, supravegherea permanentă a cursurilor de apă şi monitorizarea cantitativă a resurselor de apă constituie o prioritate pentru noi”, a declarat Daniel Drăgoi, directorul SGA Suceava.