Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 dec 2016 - Anul XXI, nr. 290 (6403)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dosar refuzat

Toţi judecătorii de la Fălticeni s-au abţinut să judece dosarul celei mai mari tăieri ilegale de pădure din ultimii ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dosar de importanţă majoră, privind tăierea ilegală a mii de arbori de pe o suprafaţă de pădure din satul Huşi, comuna Preuteşti, a bătut pasul pe loc un an de zile la Judecătoria Fălticeni, după ce mai mulţi magistraţi au formulat cereri de abţinere, considerând că nu pot să judece acest dosar. După trei abţineri consecutive şi repartizarea aleatorie a dosarului la alţi judecători de la Fălticeni, dosarul a fost transmis la Tribunalul Suceava, care trebuie să desemneze instanţa competentă să-i judece pe cei 11 inculpaţi din acest dosar. Concluzia Tribunalului Suceava a fost elocventă: „constată faptul că s-au abţinut toţi judecătorii competenţi din cadrul Judecătoriei Fălticeni să soluţioneze dosarul 3095/227/2015 al Judecătoriei Fălticeni”.  Tribunalul Suceava a mai decis ca dosarul să fie preluat de Judecătoria Suceava, egală în grad cu Judecătoria Fălticeni.

La noua instanţă, Judecătoria Suceava, dosarul a avut un prim termen pe 7 decembrie, iar următorul va fi pe 25 ianuarie 2017. Practic, procesul nici nu a început cu adevărat în acest dosar. Asta în condiţiile în care Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni a finalizat ancheta şi a trimis dosarul în instanţă în luna octombrie a anului trecut.

 

Moştenitorul unei familii de boieri, acuzat că a tăiat pădurea în complicitate cu silvicultorii

Ancheta din acest caz a început din 2014, iar în februarie 2015 peste 50 de poliţişti au fost angrenaţi în efectuarea a 12 percheziţii, la domiciliile unor persoane, la Ocolul Silvic Fălticeni, la cantoane din subordine şi la sediul Primăriei comunei Preuteşti, unde lucra unul dintre principalii vizaţi de anchetă, Ştefan-Ciprian Cihoski, care avea funcţia de consilier al primarului. Faptele vizează tăieri ilegale din perioada 2009-2014, de pe suprafaţa de pădure deţinută de Ştefan-Ciprian Cihoski, care a fost unicul moştenitor, în calitate de fiu vitreg, al Wandei Cihoski, reprezentanta familiei de boieri cu acelaşi nume, care a deţinut mari suprafeţe de pădure pe raza judeţelor Suceava şi Iaşi.

Pădurea lui Cihoski s-a aflat în administrarea Ocolului Silvic Fălticeni. 

În acest dosar s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „tăiere fără drept de arbori”, ,,fals intelectual”, ,,uz de fals”, ,,fals în înscrisuri sub semnătură privată” şi ,,abuz în serviciu”.

Un detaliu important de precizat este că primele nereguli privind tăierile ilegale de pădure de pe proprietatea lui Cihoski au fost sesizate încă din 2012, chiar de un angajat al Ocolului Silvic Fălticeni.

Ştefan-Ciprian Cihoski s-a declarat nevinovat şi a spus că atâta timp cât ocolul silvic i-a administrat pădurea el nu avea de unde să ştie toate amănuntele referitoare la cum se exploatează lemnul. Poliţiştii şi procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni au fost însă de cu totul altă părere, având date că marea majoritate a banilor din exploatările ilegale ajungeau la proprietar.

Pe lista celor trimişi în judecată se găsesc, pe lângă Cihoski, Constantin Barna Nistor – şef al Ocolului Silvic Fălticeni la data comiterii faptelor, şi inginerii silvici Cezar Ungureanu şi Cezar Pavăl.

Rămâne de văzut, pe parcursul procesului, cum va fi împărţită vina în acest caz.

Cei mai mulţi acuzaţi au respins acuzaţiile şi se declară nevinovaţi. Există însă şi unul care a fost de acord să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată inculpaţii se bucură încă de prezumţia de nevinovăţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toţi judecătorii de la Fălticeni s-au abţinut să judece dosarul celei mai mari tăieri ilegale de pădure din ultimii ani.
 Vizualizări articol: 7020 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Toţi judecătorii de la Fălticeni s-au abţinut să judece dosarul celei mai mari tăieri ilegale de pădure din ultimii ani5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Unde-i lege nu-i tocmeala! trimis de
(14 dec 2016, 11:19:11
nu poti sa spui ca esti nevinovat atata timp cat toti bani ajungeau la tine in buzunar, sa speram ca judecatori isi va spune cuvantul si ca unde-i lege nu-i tocmeala
2.   Eu doar spun..... trimis de
(14 dec 2016, 11:30:37
Am inteles ca cihoki chiar vaneaza prin padure, mistreti, iepuri, capriori, animalele astea nu sunt protejate oare de lege? intreb doar, sau legea nui pentru toata lumea
3.   Eu doar spun..... trimis de
(14 dec 2016, 12:30:07
cihoski vaneaza in padure cum vaneaza mustele c.a..tul.
4.   INCA UN ARGUMENT!!! trimis de
(14 dec 2016, 15:21:56
Este mai mult decat evident ca se impune o LEGE A RASPUNDERI MAGISTRATILOR!
Habar nu am daca in acest caz e vorba sau nu de un caz de coruptie a judecatorilor care s-au abtinut, dar sunt parca multe exemple in acest sens. Chiar acest ziar scria despre prescrierea unor fapte penale prin tergiversarea unor dosare cu inailti oficialii suceveni.
As putea da si exemple de fapte de CORUPTIE, din ppunctul mmeu de vedere, din moment ce unele persoane au beneficiat de acele fapte, din invatamant tratate superficial, intentionat sau nu, care au avut ca finalitate niste amenzi administrative simbolice, doar pentru a-ii scoate fara pete penatle pe coruptii respectivi.
5.   Teamă trimis de
(16 dec 2016, 11:08:26
Abținerea judecătorilor pentru elucidarea acestui dosar se datorează faptului că și aceștia sunt pătați ,să nu spun corupți și luarea unor verdicte clare, corecte, necesare și firești cu respectarea strictă și indubitabilă a legii, ar deranja clasă politică infectă și marile interese obscure de grupuri infracționale care conduc România de peste un sfert de veac!! Asta este o abureală pentru plebea credulă, mai ales acum când Ciuma Roșie a pus și mai temeinic mâna pe comenzile puterii de stat ! E CLARĂ????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ardei umpluți cu varză (de post) Se pregătesc repede și sunt foarte gustoși. Se pot prepara cu ardei proaspeți sau din cei conservați în saramură ori soluție cu aspirină. Dacă folosim ardeii conservați, înainte de prepararea acestui fel îi vom ține 2 ore în... Citeşte