Un dosar de importanţă majoră, privind tăierea ilegală a mii de arbori de pe o suprafaţă de pădure din satul Huşi, comuna Preuteşti, a bătut pasul pe loc un an de zile la Judecătoria Fălticeni, după ce mai mulţi magistraţi au formulat cereri de abţinere, considerând că nu pot să judece acest dosar. După trei abţineri consecutive şi repartizarea aleatorie a dosarului la alţi judecători de la Fălticeni, dosarul a fost transmis la Tribunalul Suceava, care trebuie să desemneze instanţa competentă să-i judece pe cei 11 inculpaţi din acest dosar. Concluzia Tribunalului Suceava a fost elocventă: „constată faptul că s-au abţinut toţi judecătorii competenţi din cadrul Judecătoriei Fălticeni să soluţioneze dosarul 3095/227/2015 al Judecătoriei Fălticeni”. Tribunalul Suceava a mai decis ca dosarul să fie preluat de Judecătoria Suceava, egală în grad cu Judecătoria Fălticeni.
La noua instanţă, Judecătoria Suceava, dosarul a avut un prim termen pe 7 decembrie, iar următorul va fi pe 25 ianuarie 2017. Practic, procesul nici nu a început cu adevărat în acest dosar. Asta în condiţiile în care Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni a finalizat ancheta şi a trimis dosarul în instanţă în luna octombrie a anului trecut.
Moştenitorul unei familii de boieri, acuzat că a tăiat pădurea în complicitate cu silvicultorii
Ancheta din acest caz a început din 2014, iar în februarie 2015 peste 50 de poliţişti au fost angrenaţi în efectuarea a 12 percheziţii, la domiciliile unor persoane, la Ocolul Silvic Fălticeni, la cantoane din subordine şi la sediul Primăriei comunei Preuteşti, unde lucra unul dintre principalii vizaţi de anchetă, Ştefan-Ciprian Cihoski, care avea funcţia de consilier al primarului. Faptele vizează tăieri ilegale din perioada 2009-2014, de pe suprafaţa de pădure deţinută de Ştefan-Ciprian Cihoski, care a fost unicul moştenitor, în calitate de fiu vitreg, al Wandei Cihoski, reprezentanta familiei de boieri cu acelaşi nume, care a deţinut mari suprafeţe de pădure pe raza judeţelor Suceava şi Iaşi.
Pădurea lui Cihoski s-a aflat în administrarea Ocolului Silvic Fălticeni.
În acest dosar s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „tăiere fără drept de arbori”, ,,fals intelectual”, ,,uz de fals”, ,,fals în înscrisuri sub semnătură privată” şi ,,abuz în serviciu”.
Un detaliu important de precizat este că primele nereguli privind tăierile ilegale de pădure de pe proprietatea lui Cihoski au fost sesizate încă din 2012, chiar de un angajat al Ocolului Silvic Fălticeni.
Ştefan-Ciprian Cihoski s-a declarat nevinovat şi a spus că atâta timp cât ocolul silvic i-a administrat pădurea el nu avea de unde să ştie toate amănuntele referitoare la cum se exploatează lemnul. Poliţiştii şi procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni au fost însă de cu totul altă părere, având date că marea majoritate a banilor din exploatările ilegale ajungeau la proprietar.
Pe lista celor trimişi în judecată se găsesc, pe lângă Cihoski, Constantin Barna Nistor – şef al Ocolului Silvic Fălticeni la data comiterii faptelor, şi inginerii silvici Cezar Ungureanu şi Cezar Pavăl.
Rămâne de văzut, pe parcursul procesului, cum va fi împărţită vina în acest caz.
Cei mai mulţi acuzaţi au respins acuzaţiile şi se declară nevinovaţi. Există însă şi unul care a fost de acord să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată inculpaţii se bucură încă de prezumţia de nevinovăţie.
(14 dec 2016, 11:19:11