Inspectorii de muncă au amendat mai multe firme de construcţii din judeţul Suceava pentru că angajaţii de pe şantiere nu foloseau echipamentele de protecţie necesare desfăşurării activităţii. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, a declarat că pe parcursul acestui an instituţia pe care o conduce a desfăşurat o campanie de combatere a riscurilor de căderi de la înălţime şi surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile. Romeo Butnariu a arătat că în cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă suceveni au verificat 79 de firme care desfăşurau activităţi în domeniul construcţiilor, la care sunt angajaţi 5.077 de lucrători. În urma controalelor s-au constatat 113 neconformităţi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în total fiind sancţionate 53 de firme de construcţii, valoarea amenzilor fiind de 107.500 de lei la un număr de 53 de angajatori. Șeful ITM Suceava a mai declarat că cele mai frecvente deficienţe constatate pe şantierele verificate au fost neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie sau neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii pentru toţi lucrătorii, consemnată în fişa de instruire individuală. De asemenea, inspectorii de muncă au mai constatat la firmele sancţionate că nu utilizau echipamentele de muncă corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, cum sunt balustradele solide, care trebuie să fie suficient de înalte şi să aibă cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară, platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica sau opri căderile de la înălţime şi care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări. Romeo Butnariu a ţinut să precizeze că prin această campanie derulată pe parcursul acestui an s-a urmărit creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor privind necesitatea însuşirii, aplicării şi respectării legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Pe de altă parte, inspectorul-şef al ITM Suceava a declarat că instituţia pe care o conduce a mai desfăşurat o acţiune prin inspectorii din cadrul Serviciului Securitate şi Sănătate în Muncă, care a vizat verificarea modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţiei sănătăţii lucrătorilor care pot fi expuşi unui potenţial risc datorat atmosferelor explozive în unităţile de distribuţie a combustibililor.
„Din cauza riscurilor specifice în acest domeniu sunt necesare o instruire adecvată şi o monitorizare permanentă şi astfel caracterul preventiv al activităţii de inspecţie permite creşterea siguranţei locului de muncă. O serie de constatări desprinse în controalele efectuate s-au transpus în măsuri ferme de normalizare a locurilor de muncă şi s-au aplicat sancţiuni la cei care s-au făcut vinovaţi de situaţiile create”, a declarat Butnariu.
El a adăugat că cele mai frecvente abateri întâlnite de inspectorii de muncă au fost lipsa documentului legal privind protecţia împotriva exploziilor sau neutilizarea echipamentului individual de protecţie din material care să nu producă scântei ca urmare a încărcărilor electrostatice şi neefectuarea măsurătorilor pentru verificarea rezistenţei de dispersie a prizelor de împământare.