Rezultatele finale ale concursului de ocupare a funcţiei de director/director adjunct în învăţământul preuniversitar au fost publicate la finele săptămânii trecute, lăsând loc comentariilor şi polemicilor de pe margine. Ecourile critice au apărut la scurt timp, mai ales ca urmare a unor situaţii absurde în care au fost puşi câţiva candidaţi.
De exemplu, Garofiţa Straton, directoarea Şcolii „Teodor Balan” Gura Humorului, a fost notată cu zero puncte la proba interviului pentru că pe platforma electronică a concursului nu figura integral planul său de management pe care trebuia să-l prezinte şi pe care aceasta susţine că l-a încărcat în prealabil. De altfel, documentul este public, poate fi consultat pe site-ul şcolii, de exemplu, însă pe principiul ”dacă nu e pe platformă, nu contează”, acesteia nu i s-a permis să susţină proba, ulterior fiindu-i refuzată şi contestaţia depusă.
Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia”, a explicat faptul că „documentele care nu sunt pe platformă nu pot fi notate. Dumneaei nu i s-a permis să prezinte Planul de Dezvoltare Instituţională (PDI) doar pentru că nu era şi pe platformă, deşi acesta fusese încărcat, nu şi înregistrat corect. Există dovezi ale acestui document, poate fi consultat, este public, însă de aceste aspecte nu se ţine cont. E absurd”. Acesta a mai menţionat că Garofiţa Straton a încărcat iniţial documentul, însă acesta nu a fost preluat integral de platformă, cu toate că figura că operaţiunea a fost una reuşită.
Astfel, cu toate că a promovat primele probe ale concursului de directori, proba interviului a scos-o pe directoarea din Gura Humorului din cursă.
Părinţii vor ca actuala directoare să rămână la conducerea şcolii
Un plan de management care nu demult era dat drept exemplu celorlalţi directori din judeţ şi a servit model pentru alţii a fost anulat din cauza sistemului electronic. Situaţia absurdă i-a contrariat şi pe părinţi, aceştia redactând o scrisoare cu titlul „Noi vrem învăţământ”, prin care încearcă să sensibilizeze factorii de decizie din acest domeniu.
Potrivit documentului, „Asociaţia de Părinţi <Teba> din cadrul Şcolii Gimnaziale <Teodor Balan> Gura Humorului îşi exprimă indignarea cu privire la decizia Inspectoratului Şcolar Suceava de a obstrucţiona susţinerea probei interviului doamnei profesor Garofiţa Straton”.
Părinţii spun în scrisoare că, în cei şase ani de când ocupă funcţia de director, „doamna Straton s-a dovedit a fi un om onest, deschis dialogului, conciliant, cu viziuni moderne, dedicat 100% şcolii”. Părinţii au mai completat că toate aceste calităţi au făcut ca în scurt timp numărul elevilor să se dubleze, iar şcoala să devină una dintre cele mai moderne şi dotate unităţi de învăţământ din judeţ. În ultimii patru ani statisticile au demonstrat că Şcoala „Teodor Balan” s-a clasat pe locuri fruntaşe, cu o medie generală mare la examenul de capacitate, iar numai anul trecut 14 elevi s-au calificat la faza naţională a olimpiadelor şcolare.
„Acest director este împiedicat să prezinte Planul de Dezvoltare Instituţională (PDI). Noi, părinţii acestor copii, ne întrebăm cum este posibil ca să fie înlăturat abuziv un asemenea om fără a i se da posibilitatea să susţină ultima probă a acestui concurs? Încotro se îndreaptă această societate, sistemul de învăţământ, dacă nu punem preţ pe calitate, valoare, dăruire şi profesionalism?”, întreabă părinţii.
Inspectoratul susţine că s-a respectat metodologia întocmai
Cezar Anuţei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, a transmis că, potrivit metodologiei, înaintea susţinerii probei de interviu candidaţii trebuie să înscrie pe platforma de concurs o serie de documente. Proba poate fi susţinută doar dacă respectivele proiecte se regăsesc pe platformă, iar interviul are ca punct de plecare respectivele documente.
„Este un concurs cu o serie de prevederi, o serie de reguli, iar acestea trebuie respectate”, a completat Anuţei.