Aproape 5.400 de elevi, studenţi şi pensionari care beneficiau de abonamente cu preţ redus pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun din municipiul Suceava nu mai au acest privilegiu, începând de săptămâna aceasta.
Astfel, în loc de 25 de lei, cât plăteau elevii şi studenţii pentru un abonament valabil o lună de zile, pe toate liniile TPL, acum, aceştia trebuie să plătească 66 de lei, cât este preţul integral al acestuia.
Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru pensionari, care plăteau 33 de lei pentru abonamentul special aprobat prin decizie de Consiliu Local.
Cele trei categorii care beneficiau de abonamente speciale, cu preţ redus, pentru transportul cu autobuzele şi microbuzele TPL, nu mai pot cumpăra decât abonamente la preţ întreg, abonamentele speciale fiind retrase de la ghişee începând de luni, 12 decembrie.
Cauza acestor restricţii neaşteptate, care au stârnit indignarea multor suceveni care au mers să cumpere abonamente pentru copiii lor sau a pensionarilor care au vrut să beneficieze în continuare de călătorii la jumătate din preţ, o reprezintă epuizarea fondurilor alocate de la bugetul local al Primăriei Suceava pentru subvenţionarea transportului în comun.
Conform evidenţelor TPL pe luna noiembrie, în municipiul Suceava au fost 2.130 de pensionari care beneficiau de abonamente la jumătate de preţ, 2.985 de elevi care plăteau doar 25 de lei pe abonament, în loc de 66 de lei, precum şi 280 de studenţi, care circulau tot cu 25 de lei lunar.
Cei care au apucat să îşi schimbe abonamentele până pe 12 decembrie au plătit la fel ca în lunile anterioare, dar cei cărora le expiră de acum înainte trebuie să plătească costul integral al unui abonament.
4,3 milioane de lei, bugetul de subvenţionare al transportului în comun, cheltuit integral
Suma alocată de la bugetul local al Sucevei pentru subvenţionarea transportului în comun este de 4,3 milioane de lei (aproape un milion de euro), suma acoperind subvenţiile acordate persoanelor cu dizabilităţi, elevilor, studenţilor, pensionarilor şi altor categorii speciale prevăzute în lege.
Reprezentanţii municipalităţii sucevene spun că suma alocată ca subvenţie bugetară nu poate fi modificată fără avizul Consiliului Concurenţei şi fără a exista resursele bugetare necesare.
Mai grav este că această criză a abonamentelor subvenţionate s-ar putea prelungi şi în prima parte a anului 2017, până la aprobarea bugetului anului viitor, dacă în Consiliul Local nu va fi luată o decizie prin care abonamentele cu preţ special să poată fi eliberate de TPL începând de la 1 ianuarie 2017, adică înainte de a fi alocat bugetul anual pentru subvenţionarea transportului în comun.
(14 dec 2016, 20:49:26